BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól kezdett a forint - Hogyan alakul a frank árfolyama?

A forint az euróval és a svájci frankkal szemben is teljesítménnyel kezdett ma reggel, de a Raiffeisen devizapiaci elemzése szerint ez az erősödés csak átmeneti jellegű.

Egy euróért most 274,82 forintot adnak, ami enyhe erősödés a tegnapi, 275,35 forintos záróárhoz képest. A hazai deviza egyébként ma már a 276-os szint felett is járt, de legjobb pillanatában is megmaradt a 274 és 275 közötti sáv közepén, vagyis jelenleg nem tapasztalható erős mozgás. Az elmúlt óra erősödését követően jelenleg korrigál a hazai deviza.

A svájci frank tekintetében az erősödés kissé jelentősebb, de így csak éppenhogy meghaladja az egy forintot a tegnapi záróárhoz képest, jelenleg 212,42 forinton kereskednek az alpesi devizával. A mai átlagos árfolyam 213,64 forint eddig, a hazai deviza pillanatnyilag a mai napon a legkedvezőbbnek számító, 212,37 forintos ár közelében mozog.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A forint az ősz eleji erősödését követően újra gyengülő pályára állt – vélik a Raiffeisen elemzői. Az árfolyam jelentősen eltávolodott az 50 napos mozgóátlagától és a múltban eddig mindig visszatért hozzá. Most is erre számítunk. A jelen pillanatban egy szinten található a zölddel jelelölt 50 napos mozgóátlag és a ősz elejei elmozdulás 50 százalékos visszatesztelési szintje. Ugyan a pirossal jelölt mozgóátlag alatt zárt a forint, de mivel két hete ez az első ilyen alkalom további megerősítésre kell még várni mielőtt újabb forint erősödésről beszélhetünk. A technikai indikátorok többsége a semleges tartományban található, így a megkezdett gyengülés lassú folytatására számítanak az elemzők.

A Raiffeisen szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a 273-278 közötti tartományban otthonosan érzi magát a forint. Az elmúlt héten bejelentett második gazdasági akcióterv ugyan kisebb csalódást okozott a felfokozott piaci várakozásokhoz képest, ez azonban kevés volt ahhoz, hogy érdemben gyengüljön a forint.

A hazai tényezőkön túlmenően az ország kockázati megítélésének egyik legfontosabb indikátora, a svájci frank árfolyamának alakulása viszont kedvező képet fest  A frank további gyengülése támogathatja a forint további mérsékelt erősödését, ezért rövid távon enyhén pozitívnak ítélik meg a forint kilátását. A képet a FED jövő heti kamatdöntésével kapcsolatos várakozásokhoz képest csalódást keltő bejelentés árnyalhatja, ami akár jelentős dollár-erősödéshez is vezethet, ez pedig rendszerint a feltörekvő piaci eszközök leértékelődésével jár együtt. Ennek megfelelően a 270-es szint közelébe erősödő árfolyam mellett már az euró vételét javasolják az elemzők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.