BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel egyhavi csúcson a forint a svájci frankkal szemben

Rég nem látott szinten, 214 forint alatt forgott a svájci frank tegnap délután a bankközi devizapiacon: ilyen alacsony kurzusra közel egy hónapja nem volt példa. A forint frankkal szembeni erősödését több tényező is indokolta: egyrészt Orbán Viktor kormányfő tegnap megjelent nyilatkozatai nyugtató hatással voltak a piacra, másrészt az alpesi deviza minden jelentősebb fizetőeszközhöz képest veszített értékéből. Utóbbit a svájci jegybank (SNB) nyilatkozata segítette elő, amely szerint a túlságosan erős frank már fékezi az exportot, gyengítve ezzel a növekedési kilátásokat. Ebből a piac – joggal – azt a következtetést vonta le, hogy az SNB újra kész beavatkozni a frank gyengítése érdekében.

A forintra persze rá is fért az erősödés, hiszen az elmúlt hetekben nagyon gyengén szerepelt a frankkal szemben: a Bloomberg számításai szerint az év első két hetében 219 forint feletti átlagárfolyam alakult ki, ez jócskán meghaladja a múlt év egészére kalkulált 199,8 forintos átlagkurzust. A svájci frank árfolyamának alakulását a hazai háztartások jelentős devizaeladósodottsága teszi különösen fontossá.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint november végén mintegy 4800 milliárd forintnyi svájci frankban denominált hitel volt a hazai lakosságnál, ez a teljes állomány 56 százalékának felel meg. A háztartásoknál lévő frankingatlanhitelek állománya pedig csaknem tizedével nőtt a novemberig tartó egy év alatt, leginkább a forint gyengülése miatt. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.