BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A svájci frank Ausztriának is fejfájást okoz

A devizatartalékokkal kapcsolatos kockázatokra hívta fel a figyelmet Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) elnöke. Ewald Nowotny az ORF televíziónak elmondta, Ausztria tartalékának 84 százaléka svájci frank.

A mintegy 54 milliárd euróra rúgó devizatartalékból mintegy 47 milliárdot svájci frankban tart az Osztrák Nemzeti Bank, amely önmagában egy kockázatot jelent Nowotny szerint. Másrészt az osztrák bankok jelentős devizahitelt helyeztek ki közép - és kelet európai országokba, amelyek visszafizetése is magasabb kockázatot jelent Ausztria bankrendszerének.

1999-ben az alpesi ország devizatartalékából mintegy 20 millió eurót tartott svájci frankban, amely azóta több mint a duplájára emelkedett.

Magyarországon tavaly decemberben 260 millió euróval 33,675 milliárd euróra nőttek a nemzetközi tartalékok novemberhez képest. Így a tartalékok 9,635 milliárddal haladták meg a 2008 decemberi értéket.

Dollárban számítva a nemzetközi tartalékok összege 44,989 milliárd volt 2010 december végén, az egy évvel korábbi 44,177 milliárd  után.  2008 december végén még 33,874 milliárd volt a devizatartalékok dollárban kimutatott állománya - áll az MNB közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.