BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre forróbb a talaj a tőzsdéken

Az olaj árfolyama ugrott az ázsiai részvények kurzusa pedig mélyre süllyedt a folytatódó líbiai zavargások hatására. A befektetők a bizonytalanság miatt olyan biztosabb alapok felé fordultak, mint az államkötvények és az arany, amelynek árfolyama így hét hónapos csúcsra ugrott.

Az amerikai nyersolaj hordónkénti ára két és fél éves csúcsot is meghaladta a líbiai és más kőolaj-exportáló (OPEC) államokban tapasztalhat összecsapások miatt. Félő, hogy a líbiaihoz hasonló erőszakos megmozdulások várhatók több észak-afrikai és közel-keleti országban.

A Brent típusú olaj hordónkénti ára szintén két és fél éves csúcsra emelkedett hétfőn, s elérte a 108,70 dollárt. A piacokon nagy a bizonytalanság az afrikai zavargások miatt  - mondta Yinxi Yu, a Barclays Capital elemzője. A japán Nikkei tőzsdeindex 1,8 százalékos eséssel zárt, a Japánon kívüli MSCI ázsiai pénzpiaci index hasonlóképpen 1,8 százalékot mérséklődött az elmúlt kereskedésben.

Elsősorban a légitársaságok papírjai mutatnak mínuszt a növekvő olajárak miatt: a Korean Air Line Co papírjainak árfolyama egy nap alatt több mint 9 százalékot esett. A Hong Kong-i Cathay Pacific Airways Ltd is 4 százalékot esett, amellyel a papírok 4 hónapos negatív rekordot ütöttek meg.

Az afrikai és közel-keleti események hatására az arany árfolyama hét hetes rekordot ütött meg, az ezüst árfolyama pedig 1980 óta nem tetőzött ilyen magasan. A befektetési arany 3,75 dollárral 1409,70 dollárra, az ezüst unciánkénti ára pedig 34 dollárt emelkedett, majd kissé korrigálva 33,33 dolláron zárt.

Szintén a nemzetközi véres események miatt egy százalékos mínusszal zártak az európai tőzsdék. Az Egyesült Államokban nemzeti ünnep miatt zárva tartottak a tőzsdei kereskedések, de a Wall Street-i előrejelzések szerint éles eséssel indulhat a kedd. Todd Martin, a Societe Generale stratégiája szerint ugyanakkor sokan vannak, akik kivárnak, hátha jobbra fordul a helyzet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.