BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így fogy el a nyugdíjvagyon - Még a hozamra is várnunk kell

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők 2600 milliárd forint körüli összeget halmoztak fel, azonban mindent levonva jóval kisebb összeg kerülhet az államadósság csökkentésére, mely közgazdászok szerint az egyetlen reális cél lenne. A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap esti közleménye szerint a nyugdíjpénztárakból visszalépők vagyona 7-8 százalékponttal csökkenti az államadósság rátát, mely 1400-1600 milliárd forint közötti összeget jelent.

Először 14 hónapra függesztette fel a kormány a magán-nyugdíjpénztárakhoz áramló járulékbefizetéseket, majd később olyan feltételeket szabtak a magánpénztári tagoknak, mely arra késztette majdnem mindegyiküket, hogy lépjenek vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Akik mégis magánpénztári rendszerben maradtak mostantól 10 százalékos járulékbefizetésük képzi nyugdíjuk alapját, miközben a munkáltató továbbra is fizeti utánuk a 24 százalékos tb-járulékot.

A törvényt az Alkotmánybíróság vizsgálja, ezzel kapcsolatban további részleteket itt olvashat!

A több mint 3 millió korábbi pénztártag 3 ezer milliárd forintot meghaladó megtakarítása azonban gyorsan eltűnik. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint 350-400 milliárd forint maradhatott a nyugdíjkasszáknál. Végül 97 ezer taggal működhetnek tovább azok a pénztárak, melyek talpon maradtak. A törvény szerint 2 ezres taglétszám alatt nem működhet egy nyugdíjpénztár, azonban nem minden kasszának sikerült elérnie ezt a számot: nekik fél évük maradt, hogy átcsábítsanak tagokat a többi pénztártól.

A maradók arányáról és a talpon maradt pénztárakról itt olvashat!

Így azok maradtak a nyugdíjkasszáknál, akik magasabb jövedelemmel rendelkeznek, s már jelenleg is sokmilliárd forintos megtakarítást halmoztak fel. A maradók egy főre eső átlagos vagyona 3,6 és 4,1 millió forint között szóródhat, míg korábban (3 millió pénztártagnál) alig haladta meg az áltagos 1 millió forintos értéket a felhalmozott pénzösszeg.

A költségvetés is kapott a nyugdíjvagyonból. Az idei évben 530 milliárd forinttal pótolják az állami nyugdíjrendszer hiányát, jövőre pedig 250 milliárd forintot csatornáznak be a költségvetésbe emiatt. Közgazdászok között az konszenzus alakult ki, hogy a „nyugdíjreformnak” csak akkor fogadható el, ha teljes egészében az államadósság csökkentésére fordítják az államhoz került pénzeket. „Ez az egyetlen elfogadható cél” – fogalmazott korábban Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza.

A kormány azt ígérte, hogy a visszalépőknek kifizetik a reálhozamot, így tovább csökken az az összeg, mely az államadósság csökkentésére kerülhet. A Világgazdaság Online becslése alapján 100 milliárd forintot minden bizonnyal meghaladja a reálhozamok kifizetése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) becslése alapján a maradók vagyona és a reálhozam kifizetése összesen 600 milliárd forint lehet – mondta Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese a portfolio-nak adott nyilatkozatában. 

Ezzel mintegy 1600 milliárd forint körüli összeg maradhat adósságcsökkentésre, és az sem biztos, hogy a teljes összeg ezt a célt szolgálhatja, ugyanis 400 milliárd forint körüli vagyont részvényekben tartanak nyilván, melyek értékesítése kérdéses. Így legjobb esetben is - ahogy az NGM is jelezte - csak 7-8 százalékponttal csökkenhet a 20 ezer milliárd forintos államadósság, mely 5,3-6,0 százalékot jelenthet a GDP arányában.

Az NGM hangsúlyozta: ennek nagyjából a fele azonnal csökkenti a bruttó adósságot, hiszen a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülő állampapírokat bevonják.

Várni kell a hozamra

A legfrissebb várakozások szerint ősz elejéig is várni kell a hozamok kifizetésére. Ám egyes tagok már júniusban is megkaphatják a reálhozamot. Aki nyilatkozik a pénztáránál, hogy kifizetésre kéri a reálhozamát, vagy önkéntes számlájára utaltatná, az hamarabb hozzájuthat pénzéhez. Azonban aki elmulasztja a nyilatkozattételt, az levelet kap a pénztárától március első napjaiban, majd ha 30 napon belül nem válaszol, akkor otthonába küldik reálhozamot. Továbbá aki nem váltott pénztárat az várhatóan korábban kapja meg a pénzt, mert a "váltóknál" bonyolultabb a hozam kiszámítása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.