BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilenc havi csúcson a forint

A forint délután 9 havi csúcsra erősödött az euróval szemben. A hazai deviza öt hete folyamatosan erősödik az euróval szemben, és ez lehet az egymást követő hatodik hét. Múlt év végén 279-es szintről indult a forint az euró ellenében, szerdára 270 alá került a kurzus.

A magyar forint a kulcsfontosságú 268,7-es szintre erősödött az euróval szemben szerdán, ezzel 9 havi csúcsra emelkedett, amikor Orbán Viktor elkezdte beszédét a nyugdíjrendszer változtatásaival kapcsolatban.

A forint 269,24-ig erősödött délután az euróval szemben, és új lendületet vehet, ha Orbán tartós költségvetési reformokat vezet be, mondták kereskedők a Reuters hírügynökségnek. A napi minimum 268,6-on alakult.

Török Zoltán, a Raiffeisen bank vezető közgazdásza a Világgazdaság Online-nak adott nyilatkozatában elmondta: „időbeli összefüggés van a beszéd, és az új csúcs között”.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Alapvetően javuló nemzetközi környezetben fokozódnak a Magyarországgal kapcsolatos várakozások a februári reformcsomag kapcsán – mondta az elemző. „A 3, 5 és 10 éves kötvények hozama 100 bázisponttal csökkent a január eleji szintekhez képest, a befektetők látják, hogy itt történni fog valami” – magyarázta a közgazdász a folyamatokat.

„Még szűk egy hónap van a reformcsomag teljes megismeréséig, fokozatosan tudhatunk meg információkat, mely lökést adhat, és átmenetileg még erősebb szintekre erősödhet a forint és csökkenhetnek a kötvényhozamok” – húzta alá Török Zoltán.

Február végén, amikor kiderül, hogy mi van a reformcsomagban nem vár további forinterősödést Török, de addig még menetelhet a forint és lejtmenet lehet a kötvények hozamában. A közgazdász úgy látja, hogy majd a jelenlegi szinteken állhatnak be a kötvényhozamok, és a forint is.

Kiemelte: a „buy the rumor, sell the news” érvényesülhet Magyarországgal kapcsolatban; vagyis a híresztelések miatti vételek után a tényekre – a február végén napvilágot látó reformokra – eladás bontakozhat ki, ezzel gyengülhet a forint is. Akik korábban vásároltak zárhatják a pozíciókat a tényekre, és realizálhatják a profitot – magyarázta Török Zoltán.

Csökkenő kockázatok

A magyar államcsőd ellen köthető biztosítás felára (CDS-felár) jelentősen csökkent szerdán a Markit adatai alapján. A Reuters jelentése szerint egy nap alatt 27 bázisponttal mérséklődött a CDS-felár, 318 bázispontra.

A Bloomberg legfrissebb adatai azt mutatják, hogy Magyarország kockázati felára 311 bázispontig süllyedt. A öt éves kockázati felár két és fél hónapos minimumra, november óta nem látott szintre csökkent. Ezen a héten 50 pontot meghaladó esésen ment keresztül a CDS-felár, egy hónapos távlatban pedig majdnem 80 bázispontot csökkent.

„A korábbi magas CDS-felár azt mutatta, hogy a jelenlegi kormány intézkedései és ígéretei nem hatották meg a befektetőket” – mondta Oszlay András, a TakarékBank vezető közgazdásza. „A felár növekedését az adósság fölötti aggodalmak is okozták” – tette hozzá.

„A magyar kockázati felár elszakadt a feltörekvő országokétól, így például Románia, Bulgária és Horvátországétól. A piac elégtelennek tartotta a korábbi ígéreteket” – magyarázta az elemző. „A február végére ígért reformokat elkezdték beárazni a befektetők, és a nagyfokú bizalmatlanság csökkent” – mondta Oszlay András.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.