BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivégezték a pesti tőzsdét, elvérzett az OTP

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 2,38 százalékos esésben zárt csütörtökön 22 083,99 ponton (-539,25 pont).

A forgalom ismét meghaladt a 2011-es 17,46 milliárdos átlagos szintet, 22,08 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények, azonban ez nem teljesen örömteli, ugyanis az eladók uralták a kereskedést.

A blue chipek mindegyike mínuszban búcsúzott. A legkisebb gyengülést a MOL szenvedte el, 1,18 százalékot esett, 21 350 forint a bankpapír. A Richter valamivel nagyobb, 2,21 százalékos esésben zárt 39 210 forinton.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A Magyar Telekom 3,27 százalékos mínuszban zárt 531 forintos értéken. A legnagyobb pofont az OTP kapta: 3,39 százalékot esett a bankpapír 5 603 forintra.

pesti börze alakulásával kapcsolatban elemzők azt emelték ki, hogy október óta lemaradást mutatott év végéig a BUX, és január elejétől ezt a lemaradást próbálta behozni. „Kiugró emelkedést a Mol és az OTP mutatott” – mondta egy részvénypiaci elemző a Világgazdaságnak. Kiemelte: az OTP és a MOL majdnem elérte a lélektaninak tűnő értékeket: előbbi a 6 000-es szintet, utóbbi a 23 000-es értéket.

„Voltak, akik régóta ezek a beszerzési árfolyamú papírokon ültek”, ezért igyekeztek tőlük megszabadulni, amint elérték ezt a szintet – mondta a tőzsdei szakértő. „Voltak olyanok is, akik a január óta tartó emelkedés miatt profitot realizáltak” – tette hozzá.

Az egyiptomi válság kirobbanása után „short pozíciókat” nyitottak egyes befektetők január végén, de a nemzetközi klíma nem ijedt meg, így kénytelenek voltak azokat zárni, ami tovább emelte az árfolyamot.
Az, hogy Orbán Viktor évértékelőjében nem hangzottak el a költségvetési reformtervek részletei csalódást kelthettek, növelhették a bizonytalanságot – emelte ki a közgazdász.

Az emelkedés „ingoványos talajon alapult”, melyet megtörhetett a csalódást keltő ipari termelési adat, és a januári államháztartási hiányra vonatkozó adat is.

A forint is hasonló okok miatt bicsaklott meg: a hét elején 268 körül jegyezték az eurót, míg ma délután 272,7 forint a közös európai deviza. A svájci frank árfolyama 207-ig emelkedett.

Pioneer Alapkezelő

A BUX év eleje óta globálisan felülteljesítő volt, most visszafordult – mondta Pálinkás Ervin, a Pioneer Alapkezelő portfólió managere. „A forint is jelentősen gyengült a napokban” – tette hozzá.

A fordulat fő oka, hogy a legoptimistább várakozások a költségvetés kiadási oldalának reformjával kapcsolatban egyelőre nem látszanak visszaigazolódni – emelte ki Pálinkás Ervin.

Rövid távon a kormányzati bejelentések, és a nemzetközi hangulat, illetve a makrogazdasági helyzet alakulása lehet befolyásoló tényező. „Ha nem ugrik meg globálisan az infláció, és nem kerül sor monetáris szigorításra, de a fejlett országok gazdasági növekedése folytatódik, az jó hír lesz a részvényeknek is” – mondta az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.