BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: Egyre nehezebb hitelhez jutni

A 2011 januárjában végzett MNB-kutatás megállapítja: a korábbi várakozásokkal ellentétben a bankok újra szigorítottak a hitelezési feltételeken, így még kevesebb vállalat juthat hitelhez.

A szigorításhoz elsősorban a kockázati tolerancia csökkenése járult hozzá. Korábbi felmérésekhez képest új elem, hogy az alacsony jövedelmezőség is a hitelkínálat visszafogásának irányába hat. Ugyanakkor a bankok likviditása kielégítő, így az nem korlátozza a hitelkibocsátást.

A jegybank 2003 tavaszán indította el kérdőíves felmérését, mellyel a magyarországi kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát vizsgálja. A negyedévente végzett hitelezési felmérés bemutatja, hogy a bankok hogyan látják a hitelpiac helyzetét. A most publikált jelentés a 2011 januárjában végzett megkereséseken alapul: egyrészt a 2010 negyedik negyedévére visszatekintő, másrészt a 2011 első félévére előretekintő banki várakozásokat tükrözi.

Míg a korábbi két felmérés alapján úgy tűnt, hogy a vállalati hitelek esetében véget érhetett a 4 éve tartó szigorítási ciklus, azaz a hitelkínálat csökkentése, addig a legfrissebb felmérés ennek éppen ellenkezőjét bizonyítja. A vállalatok számára újra nehezebbé vált a hitelhez jutás, amihez a kockázati tolerancia csökkenése mellett a hazai bankszektor regionális versenyképességének romlása járul hozzá.

Az alacsony jövedelmezőség miatt gyenge a bankok tőkeakkumulációs és tőke-vonzóképessége, emiatt a jövőben csak kis mértékben képesek növelni tőkéjüket. Így a hazai bankrendszer csak korlátozottan tudja a hitelezésen keresztül a gazdaság jövőbeli növekedését finanszírozni.

A lakáscélú jelzáloghitelek esetében a szigorítás úgy jelentkezik, hogy a kockázatosabb ügyfelek számára a bankok csak drágábban folyósítanak hiteleket. A vállalati és háztartási hitelkínálat visszafogása azt eredményezheti, hogy a hitelezési aktivitás fordulópontja 2011 második félévére tolódhat.

2010 negyedik negyedévében a jelzáloghitelek átstrukturálásában két alapvető tendencia volt megfigyelhető. Egyrészt a múltban átstrukturált jelzáloghitelek esetén a lejáró türelmi időszakokat a bankok sok esetben meghosszabbították, másrészt jelentős volt az új átstrukturálások száma is. 2010 végére az átstrukturált jelzáloghitelek állománya a teljes jelzáloghitel-állomány arányában elérte a 9 százalékot. A türelmi időszakok kitolása és a tömeges átstrukturálások nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy 2010 negyedik negyedévben a háztartási hitelportfolió csak kis mértékben romlott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.