BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz hetek elé néz az euró

Az euró némileg erősödött kedden a háromhetes mélypont után, amelyre az előző nap csúszott le, amikor a betegeskedő WestLB hitelbankról szóló jelentések újabb aggodalmakat váltottak ki az euróövezet adósságával és a bankok problémáival kapcsolatban.

Az eurót kedden az ázsiai kereskedelemben 1,3510-20 dollárral jegyezték, de hiányzott a lendület a további erősödésre. Azt gyanítom, hogy a piac kezd aggódni az adósságproblémák miatt, a deviza így1,32-33 dollárra gyengülhet - vélte Minori Uchida, a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ vezető elemzője a Reutersnek nyilatkozva.

Az uniós pénzügyminiszterek ugyan megállapodtak arról, hogy a jelenlegi 440 milliárd euróról 500 milliárdra emelik az EU mentőalapjában található források mennyiségét, de konkrét tervek nem születtek ezzel kapcsolatban. A részletek márciusra várhatóak, de szakértők szerint addig még számos kihívással kell szembenéznie az eurónak.

David Song, a DailyFX valutaelemzője pedig úgy vélte, miután a piaci szereplők arra számítanak, hogy a kiskereskedelmi eladások januárban a hetedik egymást követő hónapban növekednek, a magánszektor aktivitása valószínűleg erősíti a világ legnagyobb gazdaságára vonatkozó kedvezőbb kilátásokat, így az euró a dollár erősödésének hatására veszíthet erejéből.

Az elemzők most arra tippelnek, hogy a piac ismét dollárvásárlásba kezd, mivel a Fed a jelek szerint nem terjeszti ki a mennyiségi könnyítési programját júniust követően. A befektetők arra számítanak, hogy az elkövetkező hónapokban emelheti az alapkamatot az amerikai jegybank, ez pedig ismét az euró ellenében hathat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.