BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszély leselkedik a forintra

A forint hétfőn gyengült az euróval szemben: 270-es árfolyamról 271,1-ig délutánra.

A forint gyengült az euróval és a frankkal szemben is hétfőn. A hazai deviza 0,5 százalékot veszített értékéből: 271,1 forinton jegyzik a közös európai devizát. Az előző napi záróárfolyam 270-es szinten alakult. A svájci frank ára 210 forinthoz közelít, pillanatnyilag 209,72 forinton jegyzik az alpesi devizát. Reggel még 208,5-ös szinten is állt a kurzus.

A Magyar nemzeti Bank (MNB) kamatemelési ciklusa megállt hétfőn: 6 százalékon maradt a jegybanki kamatszint. Az MNB közleménye és Simor András elnök sajtótájékoztatója sem vetített előre szigorúbb kamatkondíciókat a következő hónapokra. Az is a kamat emelésnek útjában állhat, hogy az új monetáris tanács „galamb” szemléletű lehet, vagyis a lazább monetáris politika híve lesz a 4 új tag. Mint ismert, a tagok jelölési mechanizmusának megváltozásával az Országgyűlés illetékes bizottsága jelölheti majd a tagokat.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A forint árfolyamát stabilizálhatja a kormány hamarosan bejelentésre kerülő költségvetési kiigazítási csomagja, azonban kockázat is jelentkezhet. Tekintettel arra, hogy nem ismert pontosan mekkora csomagot jelent be a kormány, és milyen strukturális intézkedéseket tartalmaz, a forint reakciója sem egyértelmű. Ha a piac nem lesz megelégedve a lépésekkel, akkor a megelőlegezett bizalom elvesztésének hatásra akár gyengülhet is a forint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.