BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A héten nem kell a benzinkutakhoz rohanni

Nem változtat a héten az üzemanyagok nagykereskedelmi árán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI.

A Mol a múlt héten bruttó 5 forinttal emelte a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, s akkor ezzel újabb csúcsot ér el a dízel ára, a benziné nem változott. A gázolaj átlagára 377 forint, a benziné 374-375 forint. Az autósok 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Ugyanakkor kérdéses, hogy ez a jövőben is így marad-e, tekintettel arra, hogy a líbiai és japán krízis együttesen árfelhajtó hatást gyakorol mind a Brent, mind az észak-amerikai WTI esetében.

Felfelé módosította a brent olajfajta árára vonatkozó prognózisát a Credit Suisse, miután a héten ismét csúcsot döntött a fekete arany árfolyama a New York-i tőzsdén – írja a Bloomberg. A bank elemzői konszenzusa – a közel-keleti nyugtalanságra és a kapacitáshiány miatti aggodalmakra hivatkozva – a korábbi 85 dolláros hordónkénti árról 105,8-re emelte előrejelzését.

A szakértők szerint az újabb rekord annak következménye, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa repülésmentes övezetnek nyilvánította a Líbia feletti területet. Ezt követően a határidős nyersolaj ára több mint 2,2 százalékkal emelkedett, s elérte a 103,66 dollárt a New York-i elektronikus kereskedésben. Csütörtökön azonban még ennél is többet, 3,5 százalékot ugrott a kurzus – ez az elmúlt három hétben tapasztalt legnagyobb mértékű növekedés.

Az emelkedő olajárakból többek között a Mol is profitálhat. A Raiffeisen elemzői szerint, amennyiben valóban alapvetően kedvezőbb hangulat lesz, ráadásul mindez magasabb olajárak mellett, akkor ez a papír erőteljesen profitálhat ebből és minimum korábbi lokális csúcsait tesztelheti majd 24 500 körül. Ennek megfelelően a pénteki lekötést érdemes lehet kihasználni long pozíció nyitására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.