BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Egist padlóra küldte az Orbán-csomag

Az Egis részvények több mint 6 százalékot estek délutánra, miután kiderült: a gyógyszerkasszát jelentősen érintik a kormány kiigazítási tervei, és a vállalati adó csökkentése is elmarad.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX fel tudtak állni a korábbi 1,6 százalékot eséséből, délután 0,5 százalékos mínuszt mutat az index, 23 041,22 ponton áll. A BUX napon belül így 114,28 pontot esett.

A részvénypiaci forgalom már 3 óra körül meghaladja a 2011-es átlagos 16,9 milliárdot: a részvények 19,77 milliárd forint értékben cseréltek gazdát. Az eladói nyomás enyhülni látszik délután.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A Mol fel tudott állni az esésből, a Magyar Telekom pedig emelkednett reggel óta. Az olajrészvény 0,75 százalékos erősödést mutat, 23 980 forinton áll. Az MTelekom részvényeket 1,45 százalékos pluszban jegyzik 559 forinton.

Az OTP visszaerősödött korábbi 2 százaléknál nagyobb eséséből, 1,53 százalékos esést mutat a papír, 5 790 forinton jegyzik.

A Richter 1,25 százalékot esett 37 495 forintra. A szektortárs Egis nem tudott visszaerősödni: 6,45 százalékos zuhanást könyvelhetett el a papír, így 19 270 forinton forog a BÉT-en.

Kiderült, mit tartalmaz az Orbán-csomag - Részletek!

Equilor kommentár

Az elmúlt órákban kiszivárgott jelentések szerint több fronton is csapást mérne a kormányzat a gyógyszergyártókra. Egyrészt az orvoslátogatók után fizetett díj és a támogatott gyógyszerek utáni 12%-os befizetési kötelezettség is 50%-kal emelkedne, így előbbi esetében havonta 0,6 millió forintra ugrana az összeg, míg az utóbbi tekintetében már 18%-os kulcsról beszélhetnénk.

Ez mind az Egis, mind a Richter esetében 1,1-1,2 milliárd forintos kiesést jelentene évente, amely a várható nettó eredmény kb. 2%-át (Richter) és 6%-át (Egis) csippentené le. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy a részvényárfolyamaik elmúlt hetekben látott zuhanásában már többé-kevésbé benne lehet a mostani kellemetlen változtatás.

Másrészt a gyógyszerkassza finanszírozása is változna, a tervek szerint jelentős összeget vonnának ki, amelyet részben a generikus gyógyszerek árcsökkentéséből termelnének ki, amely bevételi oldalon sújtaná a gyógyszergyártókat. A pontos hatásokat csak a részletek ismeretében tudjuk számszerűsíteni majd.

Elhalhat a magyar gyógyszeripar?

Tegnap lapunkban Bogsch Erik , a Richter Gedeon Zrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak azt nyilatkozta, hogy a hazai gyógyszeripar "szendvicshelyzetben" van, "a multinacionális innovatív gyártók és a kínai, indiai generikus importtermékek között. Ha a kormányok nem lépnek, úgy a nemzetközi hírű gyógyszeripar a textilipar sorsára jutva elhal. Hazánkban a 12 százalékos különadó (tavaly ez 54 milliárd forint volt) visszavetheti a kutatás-fejlesztést."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.