BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az olajár és a zavaros csomag miatt esik a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 124,98 pontos csökkenéssel, 22.612,18 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 0,55 százalékkal gyengült.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgató-helyettese az MTI-nek azt mondta: az árfolyamok esésére lehet számítani egyrészt azért, mert a várakozásokkal ellentétben nem adott tiszta képet a kedden ismertetett Széll Kálmán Terv, nem lehet kiértékelni a kockázatokat, másrészt a magas olajár okozhat aggodalmakat a piacon. A szakértő véleménye szerint a tartósan magas olajár korrekciót fog okozni.

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint konkrétabb intézkedéseket vártak a piacok a kormány terveivel kapcsolatban, a bankadóval összefüggő bejelentést pedig rosszul fogadták a befektetők. A Széll Kálmán terv szerint ugyanis a bankadó nem feleződik meg 2012-ben, a kormány jövőre is 180 milliárd forintos bevétellel számol ebből.

Gabler Gergely is kiemelte a magas olajár okozta aggodalmakat. Mint mondta, a befektetők attól tartanak, hogy inflációs folyamatokat indít el a magas olajár, ez pedig kamatemeléshez vezet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.