BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csinos kis pluszban nyitott a tőzsde

Elemzők szerint a magyar piacon a befektetők a kedden várható kormányzati intézkedésekre várnak.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 152,57 pontos emelkedéssel, 23.308,07 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,66 százalékkal erősödött.

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint a nemzetközi optimista hangulat "átragadhat" a budapesti piacra is. Mint mondta, enyhült a líbiai konfliktus okozta nyomás a piacokon, ismét az amerikai folyamatokra helyeződik a hangsúly.

Az elemző szerint a magyar piacon a befektetők a kedden várható kormányzati intézkedésekre várnak. Háda Bálint, a QUAESTOR Zrt. vezető elemzője szerint is jelentősen befolyásolják az árfolyamokat a délelőtt várható bejelentések. Megjegyezte, hogy a gyógyszeripari cégeket érintő "különadó" lehetséges megemelése ronthat az Egis és a Richter árfolyamán. Ez a folyamat már hétfőn elindult - tette hozzá.

A szakértő úgy vélte, hogy ha a piaci várakozásoknak megfelelő intézkedéseket jelentenek be, az OTP akár a 6.000 forintos árfolyamszintet is átlépheti.

A KBC Equitas az MTI-vel azt közölte, hogy a tengerentúli börzéken a trend továbbra is emelkedő, de a hangulatot az arab világ eseményei könnyen befolyásolhatják, ezért nem árt az óvatosság a befektetők részéről. Az olaj piacán mintha a megnyugvás jelei lennének felfedezhetők, kezd csökkenni a volatilitás, de még így is viszonylag magasan, 97-98 dollár környékén van az olaj árfolyama.

A negyedéves gyorsjelentési szezon kifutóban van Amerikában, kedden már csak 3, S&P 500 komponens teszi közzé a számait. Makroadatok közül 16:00-kor az építőipari kiadások és az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index okozhatnak meglepetést a piacok számára. Délután 16 órakor kezdődik a Fed elnöke, Ben Bernanke meghallgatása a szenátus banki bizottsága előtt, ami szintén tartogathat izgalmakat.

A KBC Equitas is felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar intézkedéscsomag nagyban meghatározhatja a kereskedés menetét a forint, a hazai állampapírok és részvények piacán egyaránt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.