BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson a forint: Széttépték a befektetők a magyar adósságpapírokat

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 3, 5 és 10 év lejáratú államkötvényeket értékesített, jóval a tervezett eladási szint felett. Az aukción hatalmas volt a kereslet, és a hozamok is jelentősen csökkentek az előző kibocsátáshoz képest.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 45 milliárd forintnyi államkötvény eladását tervezte a csütörtöki aukción, azonban a hatalmas keresletre való tekintettel megemelte a kibocsátási mennyiséget, így végül 65 milliárd forintnyi államkötvény kelt el. A hozamok is megnyugtatóan alakultak: jelentős csökkenést mértek mindhárom futamidejű kötvény hozamánál.

A 3 éves kötvényekből 108,15 milliárd forintot vettel volna az elsődleges forgalmazók, és ennek láttán az ÁKK 30 milliárd forintot dobott piacra ebből a fajtából a tervezett 20 milliárd forint helyett.

A hozam egyáltalán nem mutatott szóródást, 6,68 százalékon alakult (amely arra is utalhat, hogy viszonylag kevesen osztoztak a 3 éves kötvényeken). A hozamcsökkenés mértéke majdnem negyed százalékpont: 24 bázispont az előző, hasonló futamidejű kibocsátáshoz képest.

Az 5 éves kötvényekből 99,85 milliárd forintnyit kelt volna el, így az ÁKK 15 milliárd forintos szintről 20 milliárdra növelte a kibocsátási szintet. A hozamok itt is igen szűk tartományban mozogtak: a minimális hozam 7, a maximális 7,05, az átlagos hozamszint 7,03 százalékon alakult. A hozam 28 bázisponttal mérséklődött a két héttel ezelőtti kibocsátás átlaghozamához képest. A hozam 24 bázisponttal csökkent az előző kibocsátást hozamához képest.

A 10 éves állampapírokra is meggyőzően nagy volt a kereslet: az elsődleges forgalmazók 30,3 milliárd forinttal jelentkeztek be, az adósságkezező itt is 5 milliárd forinttal emelte az eladási szintet, így 15 milliárd forint hosszú államkötvény kelt el. A hozamok 7,18 és 7,22 százalék között szóródtak, az áltagos hozam 7,2 százalékon alakult.

A forint 268,08-ig erősödött az euróval szemben a sikeres kötvénykibocsátás, fél 12 után. A hazai deviza reggel 268,25-ös szintig erősödött, majd 268,5 körül állt meg délellőtt.

Az Orbán-kormány ideje alatt nem volt még ilyen erős a forint!

A forint árfolyamával kapcsolatos elemzésünket itt olvashatja el: Rendkívüli teljesítmény a forinttól - Orbánék is segítettek

Miután a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő megerősítette Magyarország hitelbesorolást a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában, a forint tovább erősödött.

A forint 267,23-as szinten is megfordult az euróval szemben, mely a legalacsonyabb napközbeni árfolyam, mióta az Orbán-kormány megalakult.

A Standard & Poor’s felőli információ azért volt kiemelten fontos, mert a három nagy nemzetközi hitelbesoroló intézet közül az egyetlen, akitől még nem érkezett információ a magyar államadósság besorolását illetően. A Fitch és a Moody’s korábban jelezte, hogy nem minősíti le Magyarországot rövidtávon.

Magyarország a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában van mind a három hitelminősítőnél, negatív kilátással.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.