BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsra húzták a forintot, szárnyalt az OTP - Segített az S&P

A BUX 1,9 százalékot erősödött, az OTP 3,4 százalékkal kapaszkodott feljebb. Az emelkedéshez hozzájárult, hogy az S&P megerősítette Magyarország hitelbesorolását, és felminősítette az OTP-t. A forint délután tovább erősödött az euró ellenében, és elérte a 266,5- ös árfolyamot.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 1,87 százalékot erősödött csütörtökön, 22 840,88 pontra (+418,63 pont) a Bloomberg adatai alapján.

A blue chipek közül csak a Richter gyengült: a gyógyszerpapír 0,58 százalékot esett 36 935 forintra. A Magyar Telekom stagnált: 585 forinton jegyzik, tegnapi záróárfolyamán.

A Mol erősödni tudott: 2,56 százalékkal került feljebb 24 000 forintra. Az OTP a nap nyertese: 3,37 százalékot kapaszkodott 5 575 forintra.

Az erősödést segítette, hogy a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő megerősítette Magyarország adósságának besorolását a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott szinten, azonban a negatív kilátást fenntartottal. Az OTP-t pedig felminősítette BBB- kategóriába.

A forint 266,45-ös árfolyamig erősödött az euróval szemben délután a Bloomberg adatai alapján. Az euróért jelenleg 267 forintot kell adni, az Orbán-kormány megalakulása óta ez a legerősebb árfolyam.°

Rendkívüli teljesítmény a forinttól - Orbánék is segítettek

A forint több hete kitartóan erős, miután javult az ország megítélése, és kevéssé tudnak rá hatni külső sokkok.

Az Államadósság Kelező Központ (ÁKK) remek aukciója is segítette a forintot.

Az aukción hatalmas volt a kereslet, és a hozamok is csökkentek. Az S&P megerősítése pedig azért volt kiemelten fontos, mert az egyetlen nemzetközi hitelminősítő, aki még nem nyilatkozott a hitelbesorolásunk kapcsán.

A magyar államcsőd ellen köthető biztosítás felára 264 bázispontra csökkent az S&P döntése után 270 bázispontról a CMA DataVisoin adatai alapján. Január elején még 400 bázisponton állt a csődkockázat, mellyel Magyarország bekerült a 10 legkockázatosabb ország körébe a CMA listájában.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A svájci frankkal szemben is jól tejesít a forint: a reggeli 210-es árfolyamról 207,7-ig kapaszkodott.

Az euró tartotta magát a dollárral és a frankkal szemben annak ellenére, hogy Portugália nemzetközi hitelcsomagra szorulhat, miután nem szavazták meg a megszorításokat, és a kormányfő lemondott.

ös árfolyamot. Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.