BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengülhet még a forint

A következő hetekben a forint gyengülhet az euróhoz és a svájci frankhoz, viszont erősödhet a dollárhoz képest a Quaestor elemzői szerint. A tőzsdeügynökség szakértői úgy vélik, több tényező is segíti a világ részvénypiacait, a pesti tőzsde viszont kimaradhat a fellendülésből. A magyar részvények közül a Mol papírjait tartják a legígéretesebbnek a brókercégnél.

Hamarosan megállhat az euró gyengülése a dollárhoz képest, és elkezdhet felértékelődni az európai deviza – véli Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője. Ezért a forint – mint euróhoz kötődő valuta – is erősödhet az amerikai fizetőeszköz ellenében. Így a dollár árfolyama rövid távon 193 forint alá, hat-nyolc héten belül pedig 160–177 forint közé csökkenhet. Az elemző szerint ugyanakkor a hazai fizetőeszköz gyengülése várható az euróhoz és a svájci frankhoz viszonyítva. Az alpesi deviza árfolyama 215–225, az euróé pedig 273–290 forint között ingadozhat a következő hat-nyolc hétben.

A nemzetközi részvénypiacok fellendülését segíti, hogy jó vállalati eredményeket várnak, a magas készpénzállomány miatt élénkül a felvásárlás és a saját részvények vétele, valamint tőke áramlik a részvényalapokba. A fő kockázati tényezőt az amerikai jegybank kötvényvásárlási programjának júniusi kifutása, az USA munkanélküliségének lassú csökkenése és az infláció erősödése jelenti. A
Quaestor szakértői szerint az energia-, banki vagy ipari szektorok teljesíthetnek jól a nemzetközi tőzsdéken.

A magyar részvénypiacon viszont kedvezőtlen folyamatok bontakoztak ki az utóbbi hónapokban. A különadók bevezetése, a magánnyugdíjpénztárak keresletének eltűnése és a bizonytalan gazdasági növekedési kilátások miatt csökken a részvényforgalom a börzén. Ezért már csak négy részvénnyel célszerű kereskedni, és a pozíciók tartása helyett a gyors profitrealizálásra érdemes törekedni.

A magyar részvények közül leginkább a Mol drágulását várják a brókercég elemzői. Az emelkedő olajár és a japán finomítók kiesése is növelheti a társaság profitját. A Japánt ért természeti katasztrófa lecsökkentette a világ kőolaj-finomítói kapacitását, s ez felértékelte a meglévőket. Ráadásul a Mol tulajdonában lévő finomítók uráli olajból készítenek jó minőségű üzemanyagokat, s a jelenlegi folyamatok az uráli és a brent olaj ára közötti különbséget is növelik.

A brókercég elemzői kedvező fejleménynek tartják, hogy a vártnál kisebb mértékben romlott késedelmesség szempontjából az OTP Bank hitelportfóliója. Emellett a bulgáriai és oroszországi leányvállalat is jelentősen hozzájárul a hitelintézet profitjához. A gyógyszeripari cégek nyereségét és árfolyamát pedig jelentős mértékben befolyásolhatja, hogy a kormány pontosan hogyan szabályozza a gyógyszerkasszákban lévő pénz elköltését.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.