BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas eladói nyomás: Letaposták a BUX-ot

A BUX 1,8 százalékot esett nap végére, melyhez hozzájárult, hogy az Orbán-csomag negatívan érinti a gyógyszercégeket. Negatív hír volt, hogy a bankadó 2012-ig változatlan összegben marad a rendszerben, és a társasági adó csökkentését is elhalasztotta a kormány. Délután a romló nemzetközi hangulatban újabb hullámban esett a BUX.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 1,81 százalékot esett 22 737,16 pontra (-418,34 pont).

A részvénypiaci forgalom 27,8 milliárd forinton alakult, mely több mint 10 milliárd forinttal meghaladja a 2011-es áltagos 16,9 milliárd forintos forgalmat.

Délelőtt az Orbán-csomag adott okot az esésre, délután a romló nemzetközi befektetői környezet is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar papírok jelentős esést könyvelhessenek el.

Orbán-csomag: hol vannak a konkrét számok?

Zárásra csak a Magyar Telekom tartotta magát: a részvény 0,18 százalékos pluszban fejezte be a napot 552 forinton.

A Mol 0,12 százalékos esésben búcsúzott 23 770 forinton. A Richter 2,42 százalékot esett 37 050 forintra. Az OTP 3,41 százalékot zuhant 5 679 forintra.

A legnagyobb esést az Egis könyvelhette el: 6,45 százalékkal ütötték lejjebb a részvény árfolyamát kedden, 19 270 forinton zárt.

Számos bejelentés látott napvilágot a részvényekkel kapcsolatban, melyek a következők (Equilor kommentár):

A társasági adókulcs csökkentésére nem kerül sor 2013-ban, így az adókulcs 19%-on marad a 10%-os érték helyett a blue chipek tekintetében. A hír negatívan értékelhető, vélhetően azonban egyes adókedvezményeknek köszönhetően a hatás csak tompítottan jelentkezik.

A bankadó 2012-ig a jelenlegi szinten hatályban marad, bár továbbra sem világos, hogy a 2013-2014-es periódusban kell-e számolni a teherrel (a 2011-es költségvetés mellékletében továbbra is szerepel ez a tétel). Enyhén negatív hatással számolunk, ugyanis a kormányzati kommunikáció már novemberben előrevetítette ennek a lehetőségét. A részvényenkénti EPS hatás 60 forintra tehető az OTP esetében, a pontosabb értékeket az alábbi táblázat mutatja.

A gyógyszer-támogatási rendszert július elejéig alakítják át, ami negatív fejlemény a Richternek és az EGIS-nek egyaránt. A növekvő orvoslátogatói díjak és a támogatott gyógyszerek utáni befizetési kötelezettség 12%-ról 18%-ra való emelése erodálja a gyógyszergyártók profitját: a becslések alapján az Egis 6%-kos, míg a Richter 2%-kos csökkenést könyvelhet el évente. Emellett azonban a gyógyszerkassza átalakítása továbbra is Damoklész kardjaként lebeg majd a társaságok felett.

Összefoglalva: a Richter és az Egis részvényei valószínűleg továbbra is nyomás alatt maradnak, míg az OTP a meglévő long pozíciók zárása (profitrealizálás) miatt pirosodhat be, a Magyar Telekom és a MOL pedig nagyjából semlegesen jöhet ki a történetből. Természetesen a külföldi hangulat és a belföldi események továbbra is meghatározóak maradnak a papírok megítélését illetően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.