BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kadhafi Maliból toboroz katonákat: az ázsiai piacok nem reagálnak

Három hónap legnagyobb emelkedését könyvelhették el az ázsiai tőzsdék a hét végére. Az indexek megközelítették a líbiai események előtti szintet, amely azt jelzi a piacok nem reagáltak az olaj elmúlt két hétben produkált 15 százalékos emelkedésére. Holott a régió a világ kőolaj felhasználásának jelentős hányadát adja. Obama eközben lemondásra szólította fel Muammar Kadhafit.

A Brent olaj hordónkénti árának két és fél éves rekordmagasságok utáni korrigálása kissé lehűtötte a kedélyeket, mindemellett az optimizmust táplálja az a remény, hogy az Egyesült Államokból kedvező makrogazdasági adatok érkeznek, s a világ legnagyobb gazdasága pozitív nyomokat hagyhat az ázsiai tőzsdéken is.

A Japánon kívüli ázsiai országok indexét összefogó MSCI több mint egy százalékkal emelkedett nyitáshoz képest pénteken, a héten már 3 százalékos emelkedést könyvelt el, amely december óta a legnagyobb bővülés.

Elsősorban a líbiai események miatt az ázsiai tőzsdék átlagon alul teljesítenek idén, s a fejlődő országokba áramló tőke is jelentősen csökkent az inflációs félelmek és a pénzpiaci spekulációk miatt. Az elemzők szerint a hét végére fordult a január óta tartó negatív trend és a befektetők ismét visszatértek az ázsiai piacokra.

Londonban a Brent olaj hordónkénti ára 11 centtel 114,90 dollárra emelkedett, az amerikai nyersolaj hordónkénti ára az áprilisi szállításra már 2 centtel esett 101,89 dollárra.

Csütörtökön a líbiai kormány ellenes lázadók bevették az ország második legnagyobb olajfinomítóját Bregában, amely mellett az ország vezetőjének Kadhafinak a csapatai bombatámadásokat hajtottak végre. Eközben Kadhafi a szomszédos afrikai országokból toboroz csapatokat az ellenállók megtörésére. Legutóbbi nyilatkozata szerint Maliból 200-300 fős csapat már el is indult.

Az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama lemondásra szólította fel Kadhafit, aki 41 éve van hatalmon Líbiában. Az elemzők szerint az olaj árfolyama a jelenlegi szinten stabilizálódhat, ha a zavargások nem terjednek át más közel-keleti olajkitermelő országokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.