BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lejtőn az euró, de hosszú távon neki áll a zászló

Az euró szerdán az egymást követő harmadik napja gyengült a dollárral szemben az ázsiai kereskedelemben, és további gyengülése valószínűsíthető az elemzők szerint.

A befektetők a Reuters szerint nincsenek meggyőződve arról, hogy a pénteken sorra kerülő EU csúcsértekezletnek sikerül eloszlatnia a régió pénzügyi szektorával kapcsolatos aggályokat. Ugyanakkor az amerikai dollár a legtöbb fontosabb valutával szemben is erősödött, az olajárak mérséklődésének is köszönhetően. Az alacsonyabb olajárak ugyanis általában segítséget nyújtanak a dollár kurzusának, mert hatásukra csökken az Egyesült Államok nyersolajimportja.

A pénteki EU-csúcs közelsége miatt a befektetők idegesek az euróval kapcsolatban - hangoztatta David Forrester, a Barclays Capital vezető valutastratégája Szingapúrban. "A közeljövőt illetően pesszimisták vagyunk az eurót illetően. Úgy látjuk, egy hónapos időszakban az euró 1,38 dolláros szinten lesz".

Ám a Barclays továbbra is optimista az euró hosszú távú kilátásait illetően, a hat hónapos és 12 hónapos időszakra vonatkozó prognózisát 1,42, illetve 1,45 dollárra emelte a pénzintézet, amit megtámogat az Európai Központi Bank várható kamatemelése.

A kamatemelési várakozások miatt a Raiffeisen elemzői szerint továbbra is az eurónak áll a zászló, ezért júniusi euró/dollár előrejelzésüket 1,5-re módosítottuk. Az előttünk álló napokban elképzelhetőnek tartanak további euró gyengülést a pénteken kezdődő EU-csúcsot megelőzően. Az eurózóna miniszterelnökei a németek által javasolt versenyképességet javító csomagot tárgyalják, valamint az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz keretének növeléséről és felhasználási módjáról is szó lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.