BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbolondult a forint - Meddig erősödik még?

Remekül teljesít a forint ma reggel, annak ellenére, hogy a tegnap délután nyilvánosságra hozott költségvetési hiányadat nem ad okot örömre. A nemzetközi befektetői hangulat nem mondható kedvezőtlennek, és a keddi ipari termelési adat is pozitív.

Az euróért jelenleg 271,06 forintot adnak a tegnapi, 271,27 forintos záráshoz képest. Az árfolyam ma még nem lépte át a 272-es szintet, az átlag 271,42 forint volt, vagyis csak nagyon szűk sávban következett be mozgás.

A svájci frank árfolyama 208,06 forint, az alpesi devizáért a tegnapi záráskor még 209,64 forintot adtak. Az árfolyam egyébként ma reggel rövid időre átcsúszott a 210-es szinten is, de az átlag 209,40 forint volt és jelenleg is jól teljesít a hazai deviza.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Mindez annak ellenére történik, hogy – mint az tegnap kiderült – államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – 2011. február végi hiánya 559,7 milliárd forintra teljesült. Ez az éves előirányzat 81,4 százaléka.

Németh Dávid , az ING Bank közgazdásza a Világgazdaságnak azt mondta, a februári hiányadat mutatja, hogy „mekkora a probléma”. Kiemelte, hogy az „extra bevételek nélkül elszállna a hiány”.

„Tegnap végre megtudtuk a neveket, kettőt a négyből. A piac a parlamenti meghallgatáson elhangzottak és a jelöltek nyilatkozatai alapján - miszerint a jelenlegi kamatszintet megfelelőnek tartják - kedvezően fogadta a hírt” – írja a Commerzbank Osztályvezető-helyettese, Kerékgyártó Imre napi piaci elemzésében. Tegnap Gerhardt Ferencet és Bártfai-Mager Andreát jelölték a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsába (MT).

„A Parlament jóváhagyta az új tagokat, bár csak március 21-től lesznek a tanács tagjai, de ez az MT menetrendszerinti működését nem veszélyezteti, mivel a következő kamatdöntő ülés csak 28-án lesz” – folytatja a közgazdász.

„Simor András jegybankelnök tegnapi nyilatkozatában újra kihangsúlyozta, hogy nem mond le mandátumának 2013-as lejárata előtt. A forint tegnap egy szűk sávban mozgott, sem a nevek, sem a délután közzétett meglepően magas költségvetési hiány nem okozott elmozdulást. A februári hiánnyal (437 milliárd forint) két hónap alatt összejött az éves hiánycél több mint 81 százaléka! Ez nem gyengítette a kurzust, a piac bízik a Széll Kálmán terv megvalósításában, és tarthatónak látja a felvázolt makropályát” – írja Kerékgyártó.

„A ma reggeli ipari termelési adat 13,6 százalékos növekedést mutat, szemben a 9,5 százalékos várakozásokkal. Az adat publikálása után a forint egy pillanatra 271-es szint alá erősödött, de hamar visszatért 271-272 közé. Mai napon sem számítunk számottevő mozgásra, az oldalazásé lesz vélhetően továbbra is a főszerep” – fejezi be kommentárját az elemző.  A Commerzbank az eruó/forint kurzust 270 és 272,2 között várja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.