BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óvatosabb befektetők a nők, mint a férfiak

Másképp viselkednek a férfiak és a nők, ha pénzügyekről van szó – ez derül ki több kutatásból is.

Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint a megtakarítási termékek kiválasztásakor a férfiak számára fontosabb a teljesítmény és a hozam, a nők viszont inkább a biztonságra törekednek. Hasonló megállapításra jutott az OTP Alapkezelő és a Pécsi Tudományegyetem trendkutatása is. Ennek eredményei alapján a nők ugyanolyan arányban tartanak készpénzt, mint a férfiak, amikor viszont befektetésre kerül a sor, csak 21 százalékuk választ kockázatos eszközöket, értékpapírokat, míg az erősebb nemnél 25 százalékos az arány.

A kockázatkerülő attitűd az Aviva kutatása szerint arra vezethető vissza, hogy a hölgyeknek hosszabb távon kell gondoskodniuk a megélhetésükről, hiszen a hazai demográfiai statisztikák szerint csaknem nyolc-kilenc évvel tovább élnek. A válások számának növekedésével egyre több nő marad egyedül és neveli gyermekét, akiről szintén gondoskodnia kell. Fontos szempont továbbá a pénzügyi biztonság megteremtésekor, hogy a hölgyeknek időnként meg kell szakítaniuk karrierjüket – például szülés miatt –, ezáltal kisebb nyugdíjra számíthatnak.

A nők nemcsak kockázatkerülőbbek, de bizonytalanabbak is a férfiaknál, ha befektetésről van szó. Az OTP Alapkezelő kutatása megállapította, hogy a hölgyek döntéseikben szívesebben kérik ki mások tanácsát vagy döntenek közösen, mint a férfiak. Az egyedülálló nők fele is inkább a közös döntést választja, míg a párkapcsolatban élők háromnegyede osztja meg a párjával a felelősséget. A férfiak körében gyakrabban előfordul, hogy önállóan határoznak a pénzügyeikről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.