BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhan a BUX a reformcsomag bejelentésére

A BUX 0,7 százalékos esést mutat délelőtt 10-kor, szemben az európai vezető indexekkel, melyek 0,6-1 százalékkal emelkednek. 11 órára már 1 százalékot gyengült a BUX, az Egis több mint 5 százalékot esett.

Fél 1 után

A BUX feljebb tudott kapaszkodni a nagyobb zuhanásból, jelenleg 0,86 százalékos mínuszban áll az index 22 956,5 ponton (-198,9 pont).

A vezető részvények közül a Mol és a Magyar Telekom tudott emelkedni. A Mol 0,81 százalékot erősödött 23 995 forintra. Az MTelekom részvényeket 0,9 százalékos pluszban, 556 forinton jegyzik.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A Richter és az OTP esést mutat. A Richter 0,97 százalékot gyengült 37 600 forintra előző záróárfolyamhoz képest. Az OTP 2,55 százalékos korrekción ment keresztül, 5 720 forinton jegyzik a bankpapírt.

Az Egis nem tudott felállni: 5,58 százalékot esett 19 450 forintra napon belül.

Fél 12 előtt

Fél 12-re a BUX nagyobb esést mutat: 1,6 százalékkal esett 22 787,2 pontra (-368,3 pont). A részvénypiaci forgalom meghaladja a 11 milliárd forintot. A 2011-es átlagos napi forgalom 16,9 milliárd forint.

A vezető részvények közül csak a Magyar Telekom erősödik: 0,9 százalékot emelkedett 556 forintra.

Az OTP 2,38 százalékot bukott 5 740 forintra, a MOL 0,12 százalékot esetaz t 23 770 forintra, a Richter 2,26 százalékos mínuszban áll 37 110 forinton. Az Egis értéke 5,3 százalékkal 19 500 forintra zuhant.

A csomag bemutatása előtt felfokozódott a volatilitás a piacon, egyelőre a budapesti tőzsde részvényeinek nem tetszenek az eddig napvilágot látott intézkedések.

A Bloomberg jelentése szerint még nagyobb esésbe váltottak a vezető részvények, miután a kormány közölte, hogy késleltetné a társasági adó csökkentését, és 2012-ben is változatlan marad a bankadó szintje.

Kiderült, mit tartalmaz az Orbán-csomag - Részletek!

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank közgazdásza szerint jelentős mértékben befolyásolják a gyógyszercégeket a mai bejelentések. „Első reakcióként esést várunk, különösen az Egis tekintetében” – tette hozzá.

Equilor kommentár

Az elmúlt órákban kiszivárgott jelentések szerint több fronton is csapást mérne a kormányzat a gyógyszergyártókra. Egyrészt az orvoslátogatók után fizetett díj és a támogatott gyógyszerek utáni 12%-os befizetési kötelezettség is 50%-kal emelkedne, így előbbi esetében havonta 0,6 millió forintra ugrana az összeg, míg az utóbbi tekintetében már 18%-os kulcsról beszélhetnénk.

Ez mind az Egis, mind a Richter esetében 1,1-1,2 milliárd forintos kiesést jelentene évente, amely a várható nettó eredmény kb. 2%-át (Richter) és 6%-át (Egis) csippentené le. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy a részvényárfolyamaik elmúlt hetekben látott zuhanásában már többé-kevésbé benne lehet a mostani kellemetlen változtatás.

Másrészt a gyógyszerkassza finanszírozása is változna, a tervek szerint jelentős összeget vonnának ki, amelyet részben a generikus gyógyszerek árcsökkentéséből termelnének ki, amely bevételi oldalon sújtaná a gyógyszergyártókat. A pontos hatásokat csak a részletek ismeretében tudjuk számszerűsíteni majd.

Elhalhat a magyar gyógyszeripar?

Tegnap lapunkban Bogsch Erik, a Richter Gedeon Zrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak azt nyilatkozta, hogy a hazai gyógyszeripar "szendvicshelyzetben" van, "a multinacionális innovatív gyártók és a kínai, indiai generikus importtermékek között. Ha a kormányok nem lépnek, úgy a nemzetközi hírű gyógyszeripar a textilipar sorsára jutva elhal. Hazánkban a 12 százalékos különadó (tavaly ez 54 milliárd forint volt) visszavetheti a kutatás-fejlesztést."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.