BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába erős a forint – Svájc miatt retteghetnek a hitelesek

A svájci infláció meghaladta a várakozásokat, amelyre a frank erősödéssel reagált, ugyanis némiképp felfokozódtak a várakozások, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) már júniusban emeli a jegybanki kamatot.

A svájci infláció 0,6 százalékos havi alapon, és 1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak egy év alatt – közölte a Svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal szerdán. A Reuters által megkérdezett közgazdászok 0,6 százalékos éves inflációt vártak, az adat 0,4 százalékponttal haladta meg az elemzői konszenzust.

Februárban még csak 0,5 százalékos volt az éves inflációs ütem. A mostani a legnagyobb emelkedés 2010 májusa óta. A statisztikai hivatal kijelentette, hogy az emelkedő olajárak hajtották fel az inflációt, amely nyomást gyakorol a vállalatokra, hogy emeljék a fogyasztói árakat.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) nullához közeli szinten (a megcélzott kamatszintet 0,25 százalékon tartva) tartotta a jegybanki alapkamatot a múlt hónapban, hogy segítse az exportvezérelt kilábalást. A kamat emelése tovább erősíthetné a svájci frankot.

Azonban úgy tűnik, hogy az SNB-t is meglepte az inflációs ráta, mert márciusi inflációs prognózisukban sem számítottak ennyire magas inflációra, noha akkor jelentősen emelték az inflációs várakozásukat a tavaly decemberi szinthez képest.

Az olaj árának emelkedését a közel-keleti feszültségek okozzák, azonban a fogyasztói árakba való begyűrűző hatásra az SNB-nek emelnie kell a kamatot, hiszen elsődleges feladata, hogy küzdjön az infláció ellen.

Hozzá kell tenni, hogy az SNB előrejelzési horizontján az infláció csak 2013-ban emelkedik 2 százalék fölé 0,25 százalékos alapkamat mellett. Az adat után a jegybank felülvizsgálhatja jelentését, azonban ezzel a kellemetlen márciusi adattal még így is jóval a cél alatt van az infláció.

A svájci frank erősödni kezdett a vezető devizákkal szemben, amelyet az a nyomás fűt, hogy az SNB már júniusban emelheti a kamatot, az eddig vélt szeptemberi első szigorítás helyett. Ha a frank erősödése kitart, akkor az részben elvégezheti a kamat emelésének inflációcsökkentő hatását, azonban ha jelentős másodkörös hatások jelentkeznek, akkor az SNB lépni fog.

A frankhitelesek szempontjából egyik sem jó hír. Szerdán a lélektani 200-as árfolyam alá került a forint a frankkal szemben, azonban az alpesi deviza inflációs adat utáni erősödése újra a lélektani határ fölé lökte a frank/forint keresztárfolyamot, továbbra is kiemelkedő forint teljesítmény mellett.

A svájci frank pillanatok alatt 1,322-ről 1,31-ig erősödött az euró ellenében, és 0,926-os szintről 0,916-ig a dollárral szemben. Az áprilisi inflációs adatot kiemelt figyelemmel kell követi, ugyanis az jelentősen befolyásolhatja a jegybankot a júniusi kamatdöntésen.

A svájci kamatszigorításra az alpesi ország fizetőeszköze tovább erősödhet, és a frankhitelesek törlesztő részletében is jelentkezni fog – hona nem azonnal – az emelés.

Az árfolyamból adódó veszteséget ellensúlyozhatja, ha az Európai Központi Bank (EKB) a várakozásokat meghaladó mértékben emeli az euróövezti kamatszintet. Az EKB Kormányzója, Jean-Claude Trichet már holnap emelheti a kamatot, 1 százalékról 25 bázisponttal. Elemzők szerint további 50 bázispontos szigorítást hajthat végre az európai jegybank.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.