Nagyot esett a forint - Lázár van a háttérben?

A forint gyengült, miután Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozott a 2011 végére tervezett új MNB törvény kapcsán - írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében.

EUR/HUF (265,00 – 267,50): Általános rossz hangulat uralkodik ma reggel, így a forint tegnap indult gyengülése ma reggel folytatódik. Hétfőn még 263,50-nél is járt az EUR/HUF árfolyama, majd a kormánypárt frakcióvezetőjének nyilatkozata a 2011 végére tervezett új MNB törvény kapcsán 265,50-re ugrott fel az árfolyam.

Eközben a zloty is korrigált, egyedül a korona tudta tartani magát. Ma reggelre egy kisebbfajta kockázatkerülési hullámot tapasztalhatunk, esik az olaj ára, újra erősödik a svájci frank, a japán jen és a dollár is az euróval szemben. A befektetői hangulat romlása Japánból érkezik: a minap újabb 7,2-es utórengés borzolta a kedélyeket, a szigetország illetékesei a sugárzási skála legmagasabb, 7-es szintjére emelték a fukusimai reaktor környékét, amire a csernobili katasztrófa kapcsán volt példa, mindezek tetejében ma reggel 6,1-es erősségű utórengést mértek Tokió keleti részén.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Ázsiai piacok érthetően igen negatívan zártak, a hírek hatására a forint 267-es magasságokat ostromolta, de ekkor érkezett a magyar inflációs jelentés, ami magasabb lett a várakozásoknál: a márciusi infláció év/év alapon 4,2 helyett 4,5 százalékos lett, míg a maginfláció 2,5%-ra emelkedett. A drágulás alapvetően az élelmiszerek oldaláról érkezik. A magas infláció növeli a kamatemelés esélyét, habár nem gondoljuk, hogy a következő ülésen változtatna a Monetáris Tanács a jelenlegi szinten. Az árindex további emelkedése felélesztheti az emelés kérdéskörét és lépésre késztethetné a döntéshozókat. A kamatvágás esélye a mai adattal szignifikánsan csökken, illetve tolódik.

EUR/USD (1,4370–1,4490), USD/JPY (83,50–84,90): A főbb devizapárokban is meglátszik az egy hónappal ezelőtt történt nukleáris katasztrófa súlyosbodása. A carry-trade effektus több deviza esetében megfordult. A svájci frank és a jen is erősödik: az EUR/CHF egyelőre még 1,30 fölött, az USDJPY viszont 83,50-nél is járt. A jen mozgását leginkább a külföldi devizanemekben lévő japán eszközök repatriálásával lehet magyarázni. Ma délelőtt kiderül a német ZEW-index márciusi értékre, majd délután megtudhatjuk az amerikai külkereskedelmi számokat.

CHF/HUF (203,80 – 205,90): 1,30 alatt is volt az EUR/CHF kurzusa, így 205-ig szökkent a CHF/HUF árfolyama, miután a negatív távol-keleti hírek kockázatkerülési hullámot indítottak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.