BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordmértékű osztalékemelkedés a tengerentúlon

Az amerikai vállalatok rekordmértékben emelték osztalékaikat az idén. Összesen 16,6 milliárd dollárral nőttek az osztalékok az első negyedévi összesítés szerint, az előző évhez képest.

Az év eleje óta az S&P500 index 117 vállalata jelezte, hogy több osztalékot fizet, illetve ismét fizet osztalékot - derül ki Howard Silverblatt, az S&P vezető indexelemzőjének értékeléséből. Tavaly az első negyedévben csupán 78 vállalat döntött úgy, hogy több osztalékot fizet.

Az amerikai vállalatok a 2008. évi pénzügyi válság hatására jelentős mértékben csökkentették osztalékkifizetéseiket, és jelentős készpénztartalékokat halmoztak fel. Ennek következtében az amerikai vállalatok - elemzői becslések szerint - összesen 940 milliárd dollárnyi készpénzt tartanak bankszámláikon.

A válság hatásainak elmúlásával azonban egyre több vállalat ér el kedvezőbb eredményeket, és a befektetők is megkövetelik részüket a profitokból. A JP Morgan Chase a rekordnak számító 3,1 milliárd dolláros osztalék kifizetését tervezi idén. Olyan vállalatok is, mint a Cisco Systems, amelyek korábban sohasem fizettek osztalékot, a befektetők megnyugtatására törnek: a Cisco évi 1,3 milliárd dollár osztalék kifizetését jelentette be.

Kent Croft, a Croft Value Fund igazgatója szerint az egyre növekvő osztalékkifizetések világosan jelzik, hogy a vállalatok és a világgazdaság szilárdabb talajon áll.

Az S&P indexet alkotó részvények összes osztaléknövekedésének 42 százalékát, azaz 7 milliárd dollárt adják a pénzügyi vállalatok. A bankok az után döntöttek az emelés mellett, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed márciusban bejelentette: azok a pénzintézetek, amelyek sikerrel zárják a banki stresszvizsgálatokat, magasabb osztalékot fizethetnek ki. A JP Morgan, a Wells Fargo és a State Street osztalékot emelt, míg a Citigroup ismét osztalékot fizetett - először a gazdasági válság kezdete óta.

Az első negyedévben összesen 10 olyan vállalat jelentette be, hogy osztalékot kezd el fizetni, amely korábban soha nem tette.

Azonban a jelentős növekedés ellenére a kifizetések továbbra is elmaradnak a válság előtti szinttől. Az első negyedévben a legnagyobb amerikai vállalatok 13 százalékkal kevesebb osztalékot fizetnek, mint a válság kitörése előtti, 2008. közepi csúcs.

Ráadásul az osztalékhozamok - az a mutató, amely a vállalat által kifizetett osztalékot a részvényárfolyamhoz viszonyítja - is jóval elmaradnak a válság előtti szintektől. A pénzügyi szektorban az átlagos osztalék hozamok 1,41 százalékon vannak a 2007. évi 3,32 százalékhoz képest.

Bár a JP Morgan 20 centről 1 dollárra emelte osztalékát, ez jóval elmarad a 2008. évi 1,52 dollártól. A Citigroup, az igénybe vett állami mentőcsomag törvényileg szabályozott maximumát, 4 centet fizethet részvényenként. Korábban 2,16 dolláros osztalékra is volt példa a bankóriás esetében.

A legtöbb amerikai nagyvállalat negyedévenként fizet osztalékot. Az összehasonlítás alapját az első negyedévben bejelentett osztalékok éves szintre kivetített értékei képezik.

MTI Eco-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.