BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robog a forint - Csúcson az árfolyam

A forint csütörtökön jelentősen erősödött a vezető devizákkal szemben, amely részben a hazai deviza erejének, részben a nemzetközi eseményeknek köszönhető. A 263-263,5 forintos szintekkel már többször birkózott a forint az elmúlt hetekben, ám eddig tartósan nem tudta áttörni azt.

A forint csütörtök délelőtt kedvező nemzetközi befektetői hangulatban erősödött a vezető devizákkal szemben. Az euróval szemben 264,3 forintos záróárfolyamról 263,1-ig erősödött a hazai deviza, és pillanatnyilag 263,3 forinton jegyzik a közös európai fizetőeszközt. A svájci frank ára 204,4-es záróárfolyamról 203,5-re mérséklődött.

A régiós devizák közül egyedült a forint tudott erősödni az euróval szemben, 0,35 százalékot, miközben a cseh korona és a román lej stagnálást mutat. A lengyel zloty ezzel párhuzamosan gyengült.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

„A Fed kamatdöntő ülésén elhangzottak erősítették a kockázatvállalási hajlandóságot a deviza és a részvénypiacokon egyaránt” – állapítja meg napi devizapiaci elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

„A forint annak ellenére erősödik, hogy a várt 11,5 százalékos munkanélküliségi ráta helyett 11,6 százalékot jelentett a KSH” – írja Karsai, hozzátéve, hogy „nincs ezen mit csodálkozni a nemzetközi események sokkal jobban éreztetik a hatásukat” az euró/forint piacán, mint a hazai fundamentumok.

Az „árfolyama 3 hetes rekordjához közelít, és egyre inkább úgy tűnik, hogy esély mutatkozik már a mai nap folyamán a 263 alatti árfolyamra” – vélekedett Karsai

Szerda este Ben Bernanke, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke azt mondta, nem tudja, hogy mikor fog emelkedni a jegybanki alapkamat, de az első emelés idejét a távoli jövőbe lökte kommentárjával. A dollár ennek következtében tovább gyengült, és csütörtök reggel már 178 forint körül jegyezték az amerikai fizetőeszközt. Délelőtt 177,5 forintra mérséklődött a zöldhasú ára, amelyre több mint 17 hónapja nem volt példa.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.