BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább retteghetnek az autósok - Száguld az olajár

A Brent nyersolaj ára a csütörtöki ázsiai kereskedelemben 124 dollár fölé emelkedett hordónként annak nyomán, hogy az amerikai nyersolajkészletek váratlanul csökkentek a múlt héten és a dollár erőteljes gyengülése kockázatosabb eszközök felé irányuló befektetői rohamot idézett elő.

Az ICE Brent minőségű nyersolaj ára júniusi szállításra 74 centtel 124,59 dollárra emelkedett barrelenként, míg az amerikai nyersolaj ára 71 centtel volt magasabb és 112,16 dollár hordónként.

A dollárt a legfontosabb devizákhoz mérő DXY index 2008 augusztusa óta nem látott mélypontra esett vissza ma délelőtt és a Reuters véleménye szerint megérintheti a három évvel ezelőtt elért, minden idők negatív rekordjának számító értéket. A dollár mélyrepülésével párhuzamosan a piacon újra megjelent a kockázati étvágy.

A dollár gyengülése és az olajárak emelkedése közötti viszony idén most volt a legerőteljesebb. Wang Tao, a Reuters piaci elemzője szerint a Brent ára várhatólag megismétli az április 11-i csúcsot, vagyis a barrelenkénti 127,02 dollárt, míg az amerikai nyersolaj ára elérheti a 113,46 dollárt.

Az olajár emelkedését a fizikai kereslet is támogatja: az amerikai nyersolajkészletek az elemzői várakozásokkal ellentétben 2,32 millió hordóval csökkentek. Ezzel párhuzamosan a gázolajtartalékok is mérséklődtek, annak ellenére, hogy az elmúlt négy hétben 1,8 százalékkal csökkent a dízel iránti igény az előző év azonos időszakához képest.

Vélhetően az OPEC nyilatkozatai is tápot adnak a növekedéshez, hiszen az olajkartell tagjai többször hangsúlyozták, hogy nem tartják szükségesnek a kitermelés emelését. Mi több, a csoport legerősebb tagja, Szaúd-Arábia egyenesen csökkentette a kitermelt mennyiséget. Az OPEC hivatalos álláspontja szerint a jelenlegi rali a közel-keleti feszültségek hatására alakult ki és mint hogy nem a valós kereslet növekedése áll a háttérben, a szervezet nem is fontolgatja a kitermelés növelését.

Nobuo Tanaka, a Nemzetközi Energia Ügynökség ügyvezető igazgatója szerdán leszögezte, hogy a magas olajárak ártottak a vezető fogyasztó Kínának és az Egyesült Államoknak, az OPEC-nek ezért valamikor június körül ismét emelnie kell a termelést a további áremelkedések megfékezéséért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.