BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

100 tonna arany a mexikói jegybankban - Mi történik?

Mexikó, Oroszország és Thaiföld jegybankjai egyaránt jelentősen növelik aranytartalékaikat, miközben a sárga fém árfolyama rekordot ért el, a dollár pedig gyengélkedik.

Az IMF adatai szerint a mexikói jegybank januárban még csak 6,9 tonna arannyal rendelkezett, de márciusig további 93,3 tonnával növelte készleteit, így a trezorokban most mintegy 100 tonna található. Thaiföldön a jegybank több mint 108 tonna arany fölött diszponál, de mindez eltörpül a 811 tonnára rúgó orosz aranytartalékok mögött.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a jegybankok egy generációnyi idő óta most először növelik aranytartalékaikat, így a nemesfém az 1920-as évek óta nem látott hosszúságú ralit mutat be. A központi bankoknak jó okuk van az aranyvásárlásra, hiszen a dollár többé nem biztonsági deviza, a részvények pedig szintén nem bizonyulnak jó befektetésnek – vélte Peter Morici közgazdász, volt kormánytanácsadó.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy meddig emelkedhet még az árfolyam, mert fundamentálisan már most is igen nehéz megalapozott magyarázatot adni a jelenlegi árfolyamszintekre. Ami biztos, hogy a hangulati kereskedés újabb és újabb rekordokat hozott az elmúlt időszakban – idézi fel az eseményeket Búró Szilárd, az Equilor elemzője. Úgy véli, hogy ilyen piacon a legritkább esetben javasolt stratégia, hogy az ember megpróbálja elkapni a „nagy” fordulatot és alkalmazza az „innen már csak lefelé mehet” – nem túl szofisztikált befektető stratégiát. Ugyanakkor az elmúlt két nap eseményeiből arra lehet következtetni, hogy némi árfolyamkorrekció következhet. A következő néhány nap inkább az árfolyam eséséről szólhat majd és legalább egy 3 százalékos leértékelődés kialakulhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.