BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elemzők nem bíznak az euró erősödésében

Az euró az ázsiai kereskedelemben pénteken némileg gyengült a dollárral szemben, de megőrizte az előző napon szerzett kurzusnövekedés nagy részét, miután több amerikai gazdasági adat megerősítette azokat a várakozásokat, amelyek szerint a Fed tartani fogja magát a nullához közeli kamatlábakhoz.

Az euró 0,1 százalékkal gyengült és a kurzusa 1,4299 dollár volt, megmaradva az 1,4048 dolláros hétheti mélypont felett. Az uniós közös valuta értéke 4 százalékkal csökkent május eleje óta, amikor megérintette az 1,4940 dollár közeli csúcsot. A görög adósság átütemezése miatti aggodalmak szintén hatottak az euróra, amelynek jegyzése a hét elején kéthavi mélypontra, 113,40 jenre süllyedt. A közös valuta azóta visszapattant és 0,1 százalékkal erősödött a jennel szemben.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint ugyanakkor az euró erősödése átmeneti és hamarosan ismét az 1,40 dollár körüli szintek esik vissza. A Mizuho Corporate Bank szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy Görögország nem kapott új segítségre vonatkozó ígéreteket, vagyis az adósságválság kapcsán nincs, ami új támaszt adjon az eurónak. Eddig egyébként a befektetők kockázatkerülésének csökkentése is támogatta az eurót, a nyersanyagok ára kissé stabilizálódott, ez pedig a BNP Paribas elemzője szerint lendületet adhat a devizakereskedelemben a kockázatvállalásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.