BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztő: Jól érzi magát a svájci frank a történelmi csúcson

A svájci frank folyamatosan történelmi csúcsokat dönt meg az euróval szemben, amelynek hatása a frank/forint keresztárfolyamon is meglátszik. A nemzetközi kilátások nem tekinthetők rózsásnak, mivel egyes euróövezeti országok csapdában vannak: a költségvetési hiány csökkentése mellett gyors növekedésre lenne szükség, ez pedig aligha valósítható meg a piac ítélete szerint. Görögország pedig az államcsőd elkerüléséért küzd. A magyar kormánynak ennek tükrében erőteljesen kell koncentrálnia arra, hogy fenntartsa a bizalmat az országgal szemben: ha ideges a piac, az alapforgatókönyvtől való legkisebb eltérést is bünteti.

Úgy tűnik, hogy a svájci frank kifejezetten jól érzi magát a történelmi csúcsán az euróval szemben, és nem hajlandó a gyengülés irányába fordulni. Ez nem is csoda, hiszen az eurózóna országai egyre mélyülő válsággal néznek szembe. Görögország napról-napra közelebb kerül az államcsődhöz, miközben Írország és Portugália helyzete is súlyosbodik. A nemzetközi pénz- és tőkepiacok már nem csak az adósságteher miatt aggódhatnak, hanem egyre jobban azért is, mert gyakorlatilag meghalt a válságból való kilábalás a gyenge euróövezeti országokban.

Az euró/svájci frank árfolyam reggel 1,24-es kurzusról indult, majd először az 1,23-as szintről fordult a devizapár, azonban másodszorra 1,23 alá tudott kerülni a frank (az új történelmi csúcs 1,229). Az alpesi deviza a héten másodszorra kerül történelmi csúcsra a közös európai fizetőeszköz ellenében: hétfőn 1,232-es kurzus felett is állt a devizapár.

Ennek hatására a svájci frankot újra 220 forint felett jegyzik a bankközi devizapiacon, miközben szerda reggel még 217 forint közelében állt a jegyzés.

Az Európai Unió vezető tisztségviselői ellentétes állásponton vannak Görögország adósságának átütemezése kapcsán, amely tovább erősíti a bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. A piac azonban nem kap indikációt arról, mi lesz a görögök sorsa, csupán azt árazza bizonyosan, nem tudják visszafizetni teljes adósságtörlesztési kötelezettségeiket annak lejárataikor. A Bloomberg által korábban megkérdezett közgazdászok 85 százaléka gondolja azt, hogy Görögország államcsődöt jelent, és több mint 50 százalék szerint az írek és a portugálok is erre a sorsra jutnak.

A bizonytalanság pedig a menedéket nyújtó svájci frankot erősíti, és a másik menedékdevizát, az amerikai dollárt. A kockázatkerülés közepette a feltörekvő devizák, így az annak tekintett hazai fizetőeszköz gyengül. Erős támaszt jelent a forintnak az alacsony költségvetési hiány és a jelentős mérlegtöbblet, azonban a kedvezőtlen nemzetközi események így is erőteljes hatást gyakorolnak Magyarországra. Az euró gyengülésével párhuzamosan a forint is esett: a reggeli 269-es szinthez közeli értékről 271-ig, és délután is néhány tizeddel tudott csak e szint alatt maradni.

Ezen nem lehet csodálkozni: a növekedés bizonytalan talajon áll, a költségvetési hiány ugyan alacsony szinten lesz (a tervek szerint a GDP 3 százalék alatt) 2011-ben, azonban jelentős egyszeri tételekkel valósul meg: a költségvetés strukturális deficitje az elemzők szerint a GDP 5-6 százaléka közé tehető. A kormány költségvetési strukturális hiányát felszámoló intézkedéssorozatát pedig jelentős implementációs kockázatok övezik. A társadalmi feszültségek máris érzékelhetők, pedig a Széll Kálmán Terv leginkább a 2012-13-as évben érezheti hatását.

A forint ebben az évben 3 százalékot erősödött az euróval szemben, amely igen kedvezőnek mondható, azonban a múlt évben ennél többet gyengült.

Jelentős támasznak a 274 forint alatt meghúzódó 200 napos mozgóátlag tekinthető az euró/forint árfolyamában, azonban erős kockázatkerülés esetén nem kizárt, hogy elesik a fontos technikai szint. A nemzetközi piaci hangulatot tekintve – ha az EU nem ad választ az adósságproblémákra – a svájci frank tovább erősödhet az euró gyengülése mellett, és a forint is az esés felé veheti az irányt.

Akár 240 forintos svájci frank is jöhet

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.