BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási pánik: Öntik a részvényeket, esik a forint

A csütörtök úgy folytatódott, ahogy szerdán befejeződött a kereskedés: a nyersanyagok ára tovább csökken, a nemzetközi tőkepiacok zuhannak, és a BUX is kiveszi a részét a csökkenésből.

12 óra után

Dél körül tovább ütötték a forintot: a hazai deviza a régió legrosszabbul teljesítő fizetőeszköze lett. A forint 0,5 százalékot esett, míg a román lej és a lengyel zloty 0,1-0,2 százalékos gyengülést mutatnak.

A forint az 50 napos mozgóátlagig korrigált, majd a 267,36 körüli árfolyamról visszapattant, és 267 alá került a kurzus. A hazai deviza egyhavi mélypontról fordult vissza.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX közel 2 százalékos esést mutat. Az index több mint 440 ponttal került lejjebb, 23 180 pont alá. A BUX március 31-e óta nem került ilyen alacsony szintre mindenkori záróárfolyamához képest, így közel másfél havi előnyét teljesen elveszítette az index.

A magyar vezető részvények közül a legnagyobb veszteséget a Mol és az OTP könyvelhetik el: mindkét részvény 2 százaléknál nagyobb esést mutat. A Mol 23 000 forint alá került, 22 900 forinton jegyzik a papírt. Az OTP 6 165 forintba kerül.

A pillanatnyi árfolyamokat itt megtekintheti!

A Richter 1,9 százalékkal került lejjebb: 36 615 forinton áll. A Magyar Telekom közel 1 százalékot gyengült, 541 forintra.

Az európai vezető részvényindexek is nagyobb esést mutatnak, miután a nemzetközi befektetői hangulat jelentősen romlott. Az angol FTSE-100 1,1, a német DAX 1,5, a francia CAC-40 1,35 százalékot korrigált. Az irányadó Stoxx Europe 600 1,1 százalékot gyengült.

Délelőtt

A nyersanyagok piacán már tegnap esés bontakozott ki. Az olaj tovább folytatta hanyatlását: az amerikai irányadó WTI hordónkénti ára a reggeli 100 dollár körüli árfolyamról 97 dollár közelébe csúszott. Az Európában használatos Brent típusú olajfajta reggel még 114 dollár fölé kapaszkodott, majd 111 közelébe esett.

A Nemzetközi Energia Ügynökség közölte, hogy a magas olajár csökkenti az Egyesült Államokban a keresletet, és a teljes 2011-es felhasználási előrejelzését is visszavágta: naponta 0,2 százalékkal, 190 000 hordóval.

Az arany is gyengül, mondhatni szokatlan módon, ugyanis a kedvezőtlen környezetben a menedéknek tekintett fém erősödni szokott. A magyarázatot az adja, hogy az amerikai dollár erősödik a vezető devizákkal szemben, és ez pedig az arany árának eséséhez is jelentősen hozzájárult.

A nemesfém elveszítette a lélektani 1500-as unciánkénti szintet, és 1 490 dolláron jegyzik. Elemzők arra mutattak rá, hogy ameddig az amerikai dollár erősödik, addig nyomás alatt lehetnek a nyersanyagok, és az arany is.

A forint a kedvezőtlen környezetben kissé gyengült: a hazai deviza 265 forint felett zárt a közös európai fizetőeszközzel szemben, a reggeli kisebb erősödés után a gyengülés irányába fordult, és 266,5-ig korrigált.

A svájci frankot újra 212 forint közelében jegyzik, amelyre a reggeli 210, és a tegnap délelőtti 208 forintos árfolyamról változott a kurzus. Az alpesi deviza továbbra is igen erős, annak ellenére, hogy a hét elején közzétett inflációs adat abba az irányba mutat, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) nem fogja emelni a kamatot júniusi ülésén, amelyet több elemző várt. A pénzromlás üteme mindössze 0,3 százalékos Svájcban éves alapon.

Az euró/forint árfolyam ugyan egy tegnap hajszálra volt a 263-as szinttől, de nap végére 265 fölé emelkedett. „Egyelőre tehát maradt több hete tartó 263-268 közötti sávozás. A kedvező külső egyensúly, a jó finanszírozási helyzet és a kormány hiánypálya melletti elkötelezettsége a forintot segíti” – írják az MKB Bank elemzői. „A továbbiakban is a 260-280-as sávba várjuk az árfolyamot, a közeljövőben maradhat e sáv alsó részében” – teszik hozzá. A jó hírek nagy részét már beárazta a piac, így a kockázatok eltolódtak a gyengülés felé. Az irányt azonban a globális kockázati környezet jelöli ki – figyelmeztetnek.

A lélektani határig ütötték a forintot - Zuhanás a piacokon

A Commerzbank elemzői is arra emlékeztetnek, hogy a tegnap reggeli enyhén pozitív hangulatból fakadó forinterősödés gyengülésbe váltott a délutánra. „A 263-as szint áttörése lefelé nem sikerült, helyette a nap végére 265 fölé kúszott az euró/forint árfolyama, a mai nap pedig a 266-os szint érintésével kezdődött” – írja Karsai Péter. „A forint gyengülésében szerepet játszhatott a lengyel jegybank váratlan kamatemelése” – tette hozzá. A lengyel jegybank meglepetésre emelte az alapkamatot 4 százalékról 4,25 százalékra.

„Elképzelhetőnek tartjuk, hogy a lengyel szigorítás zloty vételi és forint eladási pozíciókat eredményezett a devizapiacon, mivel csökkent a két ország közötti kamatkülönbözet” – tette hozzá az elemző.

Mint arról beszámoltunk, a KSH pénteken közli a magyar GDP-adatot, és ez mozgathatja az árfolyamot. „Ha a várt 2,4 százalékos bővülés alacsonyabb, vagy magasabb lesz a tényadatnál, annak megfelelően gyengülhet vagy erősödhet a forint pénteken, de nem számítunk arra, hogy kitörne a 263-267-es sávból” – írja Karsai Péter elemzésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.