BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal a forint – Elkerüljük a "halálbüntetést"?

A frank/forint jegyzés távolodott a lélektani 220-as kurzustól. A befektetők Jean-Claude Juncker, az Ecofin elnökénak a Görögország adósságválsága kapcsán tett megnyugtató kijelentését díjazták. Ez a nemzetközi hangulat javulásához vetetett. A szakértők szerint a görög adósság átütemezése "halálbüntetés" lenne a piacoknak.

„Reggel jelentősen javult a hangulat, miután Jean-Claude Juncker, az Ecofin (gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa) elnöke  arra utalt, hogy az EU mégiscsak előkészít egy újabb segélycsomagot Görögország számára” – írja Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

A kedvező hangulatot jól mutatja, hogy a német DAX index közel 2, a francia CAC-40 1,5, míg az angol FTSE-100 1 százalékos emelkedést mutat. A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX is jól szerepel: 1,25 százalékkal került feljebb tegnapi záróárfolyamához viszonyítva.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A tegnapi 268-268,5-ös árfolyamról 276,5-ig ereszkedett az euró/forint jegyzése. Délelőtt 266,8 forinton jegyzik az eurót. A forint úgynevezett feltörekvő deviza, vagyis nagyban kitett a piaci hangulat változásának: kedvezőtlen piaci környezetben gyengül, pozitív nemzetközi hangulatban erősödik.

A svájci frankkal szemben többet tudott javítani a forint: 220,5-ös hajnali árfolyamról 217,45-ig erősödött a hazai deviza. A 3 forintos erősödés a forint kedvező teljesítményének, valamint az euró erősödésének együttesen köszönhető.

Az euró el tudott rugaszkodni az Ecofint elnökének bejelentése után a történelmi mélypontja környékétől a frankkal szemben. Reggel 1,216-os árfolyamon állt az euró/frank jegyzés, délelőtt 1,227-ig emelkedett a közös európai deviza. Az amerikai dollárral szemben 1,248-as kurzusról 1,44-ig erősödött az euró, amely 3 hetes csúcsnak felel meg.

Lorenzo Bini Smaghi, az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának tagja szerint a görög államadósság átstrukturálása olyan lenne, mint a „halálbüntetés”. Ilyen hangulatban úgy tűnik, Németország is engedékenyebb, mivel egyre erőteljesebben hallani egy második görög mentőcsomagról. Ez rövidtávon megnyugvás lenne, nem véletlen tehát, hogy az euró/dollár árfolyam 1,44 körül ingadozik, 55 napos mozgóátlaga felett – írják az MKB Bank elemzői, Lőke András és Kondrát Zsolt.

Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza arra is felhívja a figyelmet amellett, hogy a görögök kapnak egy pótcsomagot június végén, Juncker azt is kijelentette, hogy az illetékesek végül elvetették a teljes adósságátstrukturálást. Az elemző azonban kiemeli, hogy a hírek szerint megosztottság van az országok között a különböző megoldásokat illetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.