BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb bank, amelynek a különadó tett be

Az első negyedévben 169 millió forint konszolidált adózott nyereséget könyvelt el az FHB Jelzálogbank Nyrt., 88,8 százalékkal kevesebbet a 2010 első negyedévinél, bankadó nélkül pedig a profit 21,6 százalékkal 1,18 milliárd forintra csökkent – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az FHB konszolidált mérleg főösszege a negyedév során 5,3 százalékkal 826,89 milliárd forintra csökkent. Az előző év március végéhez képest pedig 7,1 százalékkal emelkedett. Ehhez jelentősen hozzájárult az Allianz Bank megvásárlása is - jegyzi meg a jelentés.

Az Equilor elemzésében rámutat arra, hogy a bankadótól tisztítva is vegyes tendenciákra bukkanhatunk a gyorsjelentésben. A nettó kamatbevétel főként a refinanszírozási költségek megemelkedése miatt esett vissza, amelyet az Allianz nyomán triplázódó díj- és jutalékbevétel sem tudott kompenzálni.

Ráadásul a költségsoron az integráció emészti fel továbbra is az erőforrásokat, ráadásul a pénzügyi soron is több, a működéshez kapcsolódó tétel rontja az időszaki összehasonlítást. A problémás hitelek állománya az egy évvel ezelőtti 5,5 százalékról 6,2 százalékra nőtt, amely még mindig csinosnak számít hazai összevetésben. Az eredménytermelő képességre azonban ez már nem feltétlenül igaz, hogyan a nettó kamatmarzs 3,5 százalékról 2,9 százalékra csökkent a bázisévhez képest, részben a kedvezőtlenebb működési környezet eredményeként.

Bár a befektetők változatlanul türelmesek az FHB-val kapcsolatban, a bizalom könnyedén elporladhat a későbbiekben, ha az Allianz tavalyi integrációja nem hozza a piaci szereplők által remélt eredményeket. Ebből adódóan, ha esetleg visszaesne a papírok árfolyama, az csak mérsékelt csökkenés lehet.

Az FHB papírok árfolyama fél tízkor 0,10 százalékos mínusszal 980 forinton áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.