BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ütötték a tőzsdét és a forintot - A fontos szint kitartott

Az európai vezető tőzsdeindexek 0,7-1 százalék körüli gyengüléssel zártak, a BUX 1 százalékot esett. A forint is gyengült a kedvezőtlen környezetben, de a fontos technikai szinten megállt az esés.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX csütörtökön megúszta a nagyobb pofont. Mindössze 1,1 százalékkal, vagyis 260 ponttal értékelődött le a tegnapi záróhoz képest. Napközben még 2 százaléknál nagyobb mínuszban is állt az index.

Zárás előtt néhány perccel még 23 200 pont körül mozgott az index, majd nagyrészt a Mol részvényeket hirtelen felrántották, és 23 350 pont fölé került. A BUX végül 23 366,9 ponton zárt.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A vezető részvények kivétel nélkül esést könyvelhettek el. A Magyar Telekom 0,75 százalékot esett 542 forintra. Az OTP 0,95 százalékkal értékelődött le, 6 239 forintra. A Richter 1,5 százalékos mínuszban búcsúzott, 36 770 forinton.

A Mol zárás előtt még 22 900 forinton állt, majd hirtelen 23 090 forintra rántották, így mindössze 1,3 százalékos gyengülést könyvelhetett el. Ez mentette meg a BUX indexet, hogy az 50 napos mozgóátlag felett tudjon zárni, azonban ma többször is e szint alatt járt az index.

A nemzetközi befektetői hangulat igen borongós volt napközben, a vezető európai és amerikai tőzsdeindexek is jelentősebb gyengülést mutatnak. Az olaj ára mérsékelten esett: elemzők szerint addig eshet a feketearany, ameddig a zöldhasú erősödik. Az amerikai WTI hordónkénti ára 97 dollár, reggel még 100 dollár közelében is állt a kurzus. Az európai irányadó Brent 112 dollár, kora délelőtt még 114 dolláron is jegyezték.

Ütöttek egyet a forinton

Ebben a környezetben a forint is rosszul teljesített: a hazai deviza délelőtt megérintette a 267,36-os árfolyamot, ahol az 50 napos mozgóátlag húzódik. Azonban a fontos technikai szint megállította a hazai deviza gyengülését. Délután 267 forint körül jegyzik az eurót, amelyre a reggeli 265 közeléből gyengült a hazai deviza.

A svájci frank szokásos jó teljesítményét tartotta a kedvezőtlen hangulatban. Így az alpesi devizát újra 212 forint fölött jegyzik a bankközi piacon, melyre a reggeli 210 forintos árfolyamról változott a kurzus.

Ezt a kötvények sem úszták meg

Az éven túli lejáratú államkötvények hozama 5-10 bázisponttal emelkedett. A 3 éves állampapírok hozama 5 ponttal 6,49 százalékra kúszott fel, az 5 éves adósságpapírok hozama pedig 9 bázisponttal került feljebb, 6,88 százalékra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.