BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankárok kerestetnek

Három év leforgása alatt 53 százalékkal növelnék alkalmazottaik számát a Kínában működő külföldi bankok – derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) kutatásából, amelyet a Bloomberg hírügynökség idézett.

A banki felső vezetők megkérdezésén alapuló kutatás szerint az ázsiai országban működő külföldi szereplők piaca 2014-re már több mint 52 ezer banki szakembert foglalkoztathat majd, szemben a mostani 34,1 ezerrel. Az alkalmazotti létszám bővülésével párhuzamosan a megkérdezett szereplők az átlagkeresetek bő 10 százalékos emelkedését is várják: ez egyrészt a viszonylag magas inflációval, másrészt a jó szakemberekért folytatott erős versennyel magyarázható.

A külföldi bankok térnyerése ugyanakkor nem minden nehézség nélküli az ázsiai országban: tavaly mindösze 1,8 százalékot ért el részesedésük a szektorszintű mérlegfőösszegből, elsősorban azért, mert egyelőre képtelenek versenyezni a helyi bankok gigantikus méretű értékesítési hálózatával. (A belső konkurencia méretét jelzi, hogy a piaci kapitalizáció szerinti rangsorban a világ két első bankja jelenleg kínai.)

A PwC által megkérdezett bankok ezzel együtt bizakodók a kilátásaikat illetően: a 42 megkeresett szereplőnek nagyjából a fele 20 és 50 százalék közötti eredménynövekedést vár ettől az évtől. A kínai bankpiac teljesítményét pedig jól jellemzi, hogy a GDP-hez viszonyított eszközállomány tavaly 242 százalékra nőtt a szektorban, ez a feltörekvő piaci átlag több mint duplája.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.