BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Behúzott a magyar piacnak is a Fed - Zuhanhat a Mol?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 41,79 pontos csökkenéssel, 22.497,38 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 0,19 százalékkal gyengült.

A piacok hangulata az amerikai Fed kamatdöntő ülését követő kommentárok hatására változott, emiatt a BÉT is csökkenéssel nyithat - mondta Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője.

A Fed rontott az amerikai gazdasági növekedési kilátásokon és megemelte az inflációra vonatkozó előrejelzését. Ugyanakkor Ben Bernanke, a Fed elnökének beszédéből az tűnt ki, hogy "nyitva hagyta a kaput" egy újabb kötvényvásárlási program előtt, ami némi reménységet adhat a piacoknak - fejtette ki.

A Fed előző állampapír-vásárlási programja júniusban lejár,és a korábbi közlések alapján bizonytalannak tűnt, hogy folytatódik-e a monetáris mennyiségi enyhítés.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője szintén csökkenésre számít, mivel a Fed tájékoztatója után csökkenésnek indultak az amerikai részvényindexek, így Európában is negatív hangulatban indulhat a kereskedés.

Az elemző szerint a hazai piacon, ha a Mol-részvények a 21.000 forint alá esnek, újabb tér nyílhat meg lefelé, de hozzátette, hogy az elmúlt napokban ez a szint állta az eladói nyomást. Az OTP-nél 5.700 forintnál van támasz lefelé, míg az emelkedéshez az 5.900 forintos szintet kellene áttörnie a papírnak. Úgy véli, a gyógyszerpapírok továbbra is jól szerepelhetnek, a Magyar Telekom piacán pedig kisebb negatív korrekció indulhat.

A BUX 56,54 pontos, 0,25 százalékos emelkedéssel, 22.539,17 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 10,3 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.