BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Ha homokszem kerül a gépezetbe, 270 fölé kerülhet az euró

Az Egyesült Államok gyengélkedő gazdasági teljesítménye ellenére nem érzékelhetünk eladási hullámot, a régió devizái viszonylag erős szinteken tartják magukat az euróval szemben – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében.

„Ma és holnap újabb EU-s konferencia lesz Brüsszelben, az uniós vezetők ötletelnek a görög válsághelyzet megoldásának lehetséges verzióin. Az eltökélt nyilatkozatok valószínűleg kevésbé befolyásolják majd az árfolyamokat, mivel addig nincs túl sok értelme bármit is mondani, amíg a görög parlament megszavazza június végén, július elején a megszorító csomagot” – véli Karsai Péter.

Karsai szerint az elkövetkező hétben az euró/forint árfolyama a 265-270 közötti sávba várható. „Ha törvénybe lesz iktatva a megszorító csomag, és az EU megszavazza a következő 120 milliárd eurós csomagot július közepén, akkor esély nyílna 265 alatti szintekre. Ha homokszem kerül a gépezetbe, akkor a 269,50-es ellenállás, mely az utóbbi néhány napban tartotta a forintot eleshet, és ezzel tér nyílna a gyengüléshez 270 fölé” – áll az elemzésben.

A Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve „levette a napirendről” a mennyiségi monetáris lazítás harmadik körét: „nem lesz újabb monetáris lazítás” – véli az elemző. A tavaly novembertől júniusig tartó második körös mennyiségi monetáris könnyítési program kifut, és nem jön a helyébe újabb, annak ellenére, hogy Bernanke úr beismerte, lassabban reagált a gazdaság a programra, mint ahogy arra számítottak – hangsúlyozza Karsai.

Kiemelte: az Egyesült Államok gazdasági helyzete romlott, de annyira azért nem rossz a helyzet, hogy újabb mesterséges ösztönzéseket kelljen bevezetni. A FED csökkentette a GDP növekedési prognózisát, emelte a munkanélküliségi várakozásait, de az év vége felé lát arra esélyt Bernanke, hogy az Egyesült Államok gazdasága valóban a kilábalás útjára lépjen.

A monetáris könnyítés harmadik körének elmaradása miatt 1,44-ről 1,43 környékére erősödött a dollár az euróval szemben, a dollár/forint kurzusa pedig 185-ről 187-re emelkedett – írja a közgazdász.

A svájci frankról megjegyzi, hogy újra 1,20 alatt az euró/frank árfolyama, pedig tegnap még 1,2120 felett is járt a kurzus. A romló amerikai gazdasági kilátások pesszimistává tették a piaci szereplőket, így immár nem meglepő módon a frank erősödött. Tegnap reggel még 220 alatt volt a frank/forint keresztárfolyam, ma reggelre ennél már három forinttal magasabban jegyzik a bankközi piacon az alpesi deviza egységét – zárul az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.