BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iszonyatos erőben a svájci frank - Történelmi mélyponton a forint

A svájci frankkal szemben új mélypontra süllyedt a forint a nemzetközi befektetői környezet romlásával.

A forint új történelmi mélypontra szakadt a svájci frankkal szemben péntek délután, amint a nemzetközi befektetői környezet tovább romlott. Az amerikai vezető tőzsdeindexek közel 1 százalékos mínuszban álltak délután, amely erőteljesen csökkentette a kockázatvállalási kedvet, így az euró/frank megközelítette az 1,185-ös szintet.

A forint a lélektani 270-ig esett az euró ellenében, amely szint erős támaszt nyújtott a hazai devizának, és innen tudott fordulni. Késő délután 269,5 forinton jegyzik a közös európai devizát. A forint gyengélkedése a nemzetközi hangulattal függ össze.

A negatív hangulatban a frank/forint keresztárfolyam újabb eddig nem látott kurzussal ismerkedett meg: 227,53 forint felett is jegyezték a bankközi devizapiacon péntek délután. Később az alpesi devizával szemben 226,5 körül állapodott meg a forint.

A hangulat romlása számos tényező eredménye. Szerdán Ben Bernanke az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve elnöke azt mondta, hogy a gazdaság lassabban növekszik a vártnál, és nem tudta ennek okát megjelölni a Fed. Elmaradt a mennyiségi monetáris könnyítés harmadik körének bejelentése is, amely újabb lökést adhatna a gazdaságnak.

Közben Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke azt mondta, hogy pirosan világít a vészjelző lámpa az adósságválság miatt, amely újabb okot adott a nemzetközi hangulat romlására.

Csütörtökön az európai gazdaságból negatív hírek érkeztek: a feldolgozóipari és szolgáltatási index a gazdaság növekedésének vártnál nagyobb lassulását jelezte előre. Az Egyesült Államokban pedig többen kértek első alkalommal munkanélküli segélyt, mint azt várni lehetett. A globális kilábalással kapcsolatos aggodalmak tehát felfokozódtak.

Közben az euróövezet adósságválsága is idegességet okozott. Görögország egyre közelebb került az államcsődhöz a héten, majd csütörtök este a pénzügyminiszter újabb megszorító csomagot jelentett be, amely némileg javította a hangulatot.

Pénteken az olasz bankok okoztak kisebb aggodalmat a piacon, és Görögország is a figyelem középpontjában állt. Németország újra hangot adott annak, hogy a hellének megmentésébe bevonnák a magánbefektetőket is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.