BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külföldieknél az adósságunk

Történelmi csúcsra, 3500 milliárd fölé ugrott a múlt héten a külföldi befektetők forint állampapír-állománya.

A jelenség azért lehet veszélyes – mondják a szakértők – mert a magánnyugdíj-pénztári vagyon átadása után bevont állományt is figyelembe véve immár a hazai kötvények több mint 40 százaléka lehet külföldi kezekben.

A magánkasszák kiesése a vásárlók közül csökkentheti a piac likviditását, és annak is megvan a kockázata, hogy a külföldi intézmények közül egyszerre többen is az eladás mellett döntenek majd, ami hozamemelkedéshez vezethet. Szintén ezt eredményezheti, ha nemzetközi indexek csökkentik a magyar állampapírok súlyát.

Az elmúlt hetekben egyébként nem annyira a kereslet/kínálat alakulása, hanem a kockázati felárak határozták meg a magyar állampapírok hozamát, és mivel a CDS emelkedett az elmúlt hetekben, a hozamok is nőttek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.