BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a sztárelemző - A forintot félti, de bizakodó

A Morgan Stanley közgazdászai Londonban kiadott elemzésükben azt írják, óvatosabbak a forinttal, mint korábban. Ezt elsősorban a magyar költségvetési hiány és államadósság csökkentését övező végrehajtási kockázatokkal, a külföldiek kezében lévő nagyarányú magyar állampapírokkal, és az eurózóna adósságválságával indokolják.

A Morgan Stanley azt mondta, sokkal „óvatosabb” a forinttal, a kormányzat költségvetési terveit övező végrehajtási kockázatok és a külföldiek tulajdonában lévő kötvények miatt.

A forint 264 közeli szintről 266,3-ig esett az euróval szemben. Ekkora napon belüli gyengülésre három hete nem volt példa. A régiós devizák jóval stabilabbak tudtak maradni hétfőn, mint a forint. A hazai deviza 0,75 százalékot esett, a román lej 0,25 százalékkal gyengült, míg a lengyel zloty 0,1 százalékot veszített értékéből. A cseh korona közben 0,1 százalékot erősödött a közös európai deviza ellenében.

Hétfőn 216,5-ös kurzusról 217,5 forint fölé került a svájci frank ára. Az amerikai dollár 180,5-ös szintről 182,25-ös árfolyamra került.

A Morgan Stanley „semlegesre” minősítette le a magyar adósságot „felülsúlyozottról” modell-portfóliójában. Pasquale Diana elemzőcsoportja londoni jelentésében ma azt közölte, sokkal óvatosabbak, mint korábban a magyar költségvetési kiigazítási csomag kapcsán, mert a végrehajtási kockázatok mellett gyorsan növekedtek a külföldi befektetők tulajdonában lévő magyar kötvények. A londoni elemzők leszögezik, hogy ez sokkal sérülékenyebbé teszi a valutát, ha fordul a külső hangulat.

A Morgan Stanley közgazdászai azonban azt várják, hogy a forint erősödjön középtávon, és előrejelzésük szerint év végén 258 forintba kerül majd az euró.

A külföldiek befektetők tulajdonában 3 466 milliárd forint állampapír volt május 16-án, amely a legmagasabb szint 2008 februárja óta a Bloomberg adatai alapján. A múlt hét végére valamelyest csökkentek a külföldiek kezében lévő államkötvények: 3 281 milliárd forintot tett ki az összeg.

Magyarország forintban denominált államkötvényei a világ legjobban teljesítő állampapírjai ebben az évben. A szárnyalás azonban megállt a múlt hónapban, mert növekedett az aggodalom, hogy az európai adósságválság tovább fog terjedni, valamint a piac amiatt aggódik, hogy háttérbe szorulhatnak az államadósság csökkentését célzó intézkedések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.