BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenkit lehagyott a forint, de veszély leselkedik ránk

A forint jól teljesített hétfőn a vezető devizákkal szemben, így a svájci frank némileg távolodott a 228-as szint alatt álló történelmi csúcsától. Látható, hogy a hazai deviza viszonylag jól teljesít az euróval szemben, tehát elsősorban külső okok miatt drága továbbra is a frank.

Az európai vezető tőzsdeindexek elvesztették korábbi előnyüket, és stagnálás közeli állapotba váltottak délutánra. Az Egyesült Államok tőzsdéi pluszban nyitottak: A Dow Jones ipari index 0,5, a Standard & Poor’s 500 0,4 százalékot erősödött.

A forint délután javítani tudott az euróval szemben, 269,2-es záróárfolyamról 268,5-ös szintig kapaszkodott. A hazai fizetőeszköz a régiós devizák körül egyedüliként tudott erősödni a közös európai devizával szemben hétfő délutánra. A régió többi fizetőeszköze ugyanekkora mínuszt könyvelhetett el az euró ellenében.

A forint több mint 20 feltörekvő fizetőeszköz közül a legjobban teljesítő deviza volt a mai napon – jelenti a Bloomberg hírügynökség. A forint azután erősödött, hogy Kína bejelentette, magyar államkötvényeket fog vásárolni.

A forint kapott egy kis lendültet a kínai miniszterelnök kommentárjának hatására – mondta a BNP Paribas stratégája, Bartosz Pawlowski. Azonban a globális körülményeket figyelembe véve nem várunk jelentősebb hatást.

Az európai részvények három hónapos mélypont közelében álltak a mai kereskedési napon – írja a Bloomberg. Az olaj és a legtöbb feltörekvő deviza esett, mert a befektetők adták a kockázatosabb eszközöket.

„A magyar forint hihetetlen stabilitást mutat, ellentétben a régió más devizáival” – mondta Jan Bures, a CSOB AS prágai közgazdásza. „Azonban Magyarország nem immunis a fertőzésre, amely euróövezet perifériáján látható. A CDS-felár emelkedik" – tette hozzá.

A magyar CDS-felár 302 bázispontra emelkedett, március 11-e óta a legmagasabb szintre a CMA DataVision adatai alapján.

A svájci frank árfolyama a történelmileg legerősebb, 228-as kurzusról 226,5 forint alá ereszkedett, majd délután 226,25 forintra csökkent az alpesi deviza ára. Az amerikai dollár ára a reggeli 190 forintról 189 forintra esett a bankközi devizapiacon.

Az euró 1,18 közeli történelmi mélypontjáról 1,185 fölé tudott kapaszkodni a frankkal szemben, azonban a befektetői hangulat igen törékeny, és kisebb negatív hírek is az erősödés irányába tolhatják a svájci frankot. A globális hangulatot meghatározzák a Görögországgal kapcsolatos fejlemények. A görög parlament hétfőn kezdte el tárgyalni a megszorításokat, amelyről csütörtökön lesz szavazás. Az a lehetőség, hogy Görögország fizetőképtelenné válhat, az egész európai pénzügyi rendszer kapcsán vet fel aggályokat – írja a Reuters.

Annak ellenére, hogy óriási a lakosság ellenállása a megszorításokkal szemben, elemzők azt várják, hogy a parlament elfogadja azt. Amennyiben enyhülnek a szuverén adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak újra 220-as szint alá kerülhet a frank. Ellenkező esetben azonban az euró újabb mélypontra kerülne a svájci frankkal szemben, és még drágább lehetne az alpesi deviza forintban kifejezve

A forint stabilitást mutat

A svájci frank már a múlt héten történelmi rekordra került az euróval és a forinttal szemben is. Látható, hogy a forint mélypontja tehát a frankkal szemben nemzetközi eseményeknek köszönhető, ugyanis a hazai deviza viszonylag stabil maradt az euróval szemben.

A forint árfolyamát segítette az elmúlt hónapokban a kormány költségvetési kiigazítási csomagja. A költségvetési hiány várhatóan a GDP 3 százaléka alatt lesz idén, azonban jelentős egyszeri bevételekkel valósulhat meg a hiánycél. A Széll Kálmán-terv a strukturális hiányt hivatott felszámolni, amely részben az SZJA rendszerének módosítása miatt keletkezett a költségvetésben. Az államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár (CDS-felár) 300 bázispont környékén mozog, amely azt jelzi a globális bizonytalanság mellett, hogy piac jelentős megvalósítási kockázatokat lát a magyar költségvetési tervben.

A forint 265-270-es szintek között mozgott az elmúlt hónapokban az euró ellenében, csak kisebb időszakokra tért ki a szintek közül.
A forintnak támaszt nyújthat a 270-es pszichológiai szint, valamint a 272 forint környékén húzódó 200 napos mozgóátlag.

A svájci frank ára azonban 205-210 forintról 220 fölé került, amely jól mutatja, hogy az euróövezet, és elsősorban a görög adósságválság miatt drágult a frank. A nemzetközi befektetői környezetet tovább rontotta, hogy a gazdasági növekedés a vártnál lassabb lehet, amelyet a konjunktúramutatók is jeleznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.