BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tesztelték az Erstét és a Raiffeisent - Kit érdekel a görög csőd?

Az osztrák pénzintézetek teljesítették a nemzeti bank stressztesztjének előírásait. Az eredmények szerint az osztrák pénzügyi szektor összességében szilárd alapokon áll.

Az elmúlt hetekben valamennyi osztrák pénzintézetnek részletes terhelési próbának kellett magát alávetnie. Jelenleg Ausztriában a hat legnagyobb bank - amelyeket válság esetén az államnak kell megsegítenie – 8,5 százalékos törzstőke kvótával bír. Válság esetén ez az érték a számítások szerint 7,4 százalékra csökkenne, állami segítség nélkül pedig a törzstőke szintje 6,4 százalékra esne vissza. A Die Presse által idézett számítások szerint egy pénzintézet akkor bukik meg, ha a törzstőke szintje 5 százalék alá esik.

Ausztria hat legnagyobb bankja a Bank Austria, az Erste Bank, a Raiffeisen Bank International, az ÖVAG, a Bawag és a Hypo Alpe Adria. Azt, hogy a "hatok" közül bármelyik cég megbukott-e a teszten, nem lehet tudni, mert az osztrák nemzeti bank nem publikálja az egyéni eredményeket. A felmérés szerint ugyanakkor egyre nő a szakadék a három legnagyobb bank (Erste, Bank Austria, Raiffeisen) és a többiek között, ez a három cég ugyanis továbbra is milliárdos nyereségre tesz szert.

Ugyanakkor a stressztesztek során nem vették számításba Görögország esetleges fizetésképtelenségét, mivel az indoklás szerint az osztrák bankok kitettsége az adósságválságtól sújtott országok felé (Görögország, Írország, Portugália) mindössze 5,8 milliárd euró, ebből egyébként 4,5 milliárd euró jut a hat legnagyobb bankra. Mindazonáltal a központi bank lehetségesnek tartja, hogy görög csőd esetén likviditási problémák jelentkezhetnének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.