BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra a lélektani határ alá kerülhet a svájci frank

A tegnapi MNB kamatdöntés teljesen háttérbe szorult, ugyan nem volt semmi kétség afelől, hogy változtat-e a jegybank, de döntően a görög fejlemények alakították az euró/forint árfolyamát – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

„A nemzeti bank csökkentette az eddigi GDP növekedési prognózisát: 2011-re 2,9 százalék helyett 2,6, jövőre 3 százalék helyett 2,7-es bővülést várnak a tartósan magas és nehezen csökkenő munkanélküliségi számok miatt. A 3 százalékos inflációs célt viszont elérhetőnek tartja a jegybank 2012 végére, amennyiben a jelenlegi alapkamat tartósan ezen a szinten marad” – véli Karsai Péter. Az alapkamat úgy tűnik tehát, hogy idén már nem feltétlen változik, így még jó ideig fennmaradhat a régión belül a pozitív kamatkülönbözet a forint javára – teszi hozzá.

Karsai szerint ma a luxemburgi miniszterelnök lehűtötte az aggodalmaskodó kedélyeket, így újra a 267-es szint közelébe vette az irányt az euró/forint árfolyama

Jean-Claude Juncker ultimátumot adott a görögöknek: július 3-ig a parlamentnek el kell fogadnia a deficitcsökkentő megszorító és privatizációs csomagot. Közben a görög ellenzék álláspontja is puhulni látszik, talán lesz esély a nemzeti konszenzusra. Amennyiben törvénybe iktatják a görög képviselők a csomagot, akkor az EU nem tartja vissza a júliusra vonatkozó 12 milliárd eurós részletet, és várhatóan három héten belül elkészül a hellének második nagyjából 120 milliárd eurós mentőöve – írja a közgazdász.

Az új csomaggal kapcsolatban a Német Bankszövetség illetékese legutóbbi nyilatkozatában kiemelte, hogy most először szerepet kaphatnak a piaci szereplők is - például a Commerzbank és a Deutsche Bank -, akik önkéntes alapon járulhatnak majd hozzá a görög válság kezeléséhez, megfelelő ösztönzők mellett. Miközben kezd kiderülni az égbolt az eurozóna felett, addig egyre sűrűsödnek a kérdőjelek az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve exit stratégiájának időzítéséről (a mennyiségi monetáris könnyítés végéről – A szerk.).

Az elemzők többsége szerint - véli Karsai - belátható időn belül a FED nem változtat az ultra expanzív monetáris politikáján, így ha Európa végre valahára pontot tud tenni a görög ügyre, akkor euró/dollár viszonylatban is beindulhat a carry-trade (alacsony kamatozású devizában hitel felvétele, és elhelyezése magas kamatozású devizában – A szerk.).

Így a dollár gyengülésével jöhet az 1,45 fölötti euró/dollár illetve a 180 alatti dollár/forint árfolyam – vetíti előre az elemző.

„A javulgató hangulat 1,21 fölötti euró/frank árfolyamot eredményezett, jó irányba halad a frank/forint árfolyama is (a devizahiteleseknek, illetve a frank vásárlóknak) a tegnapi 224-es csúcs után ma esély mutatkozik a 220-as szint alatti kurzusra is” – zárja napi elemzését a közgazdász.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.