BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Moody's lerántotta a tőzsdéket - A Mol tartja magát

A legtöbb európai részvény esik szerda délelőtt. A BUX kisebb gyengülésen ment keresztül, az esést pedig az OTP vezeti. A Mol nem gyengült tovább szerdán a keddi jelentős esés elkönyvelése után.

A Mol nem esett tovább szerdán azután, hogy kedden a Népszabadság azt írta: Horvátország jogsegély keretében Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató kiadatását kéri. Az olajcég közel 4 százalékos esésben búcsúzott kedden, és szerdán nem gyengült tovább meredeken a Mol.

A papír 20 100 forint felett nyitott a 20 150-es záróárfolyamról. Kilenc óra után 10 perccel a részvények hirtelen 20 800 forintra ugrott, majd gyorsan vissza is korrigált, és 20 150 forint környékén jegyzik a Molt.

A hírt még kedden cáfolták, mind horvát, mind magyar részről, azonban ez nem hozott megnyugvást. A Mol kedd késő délutáni közleményében azt írta, hogy „helyreigazítási kérelemmel fordul a Népszabadság főszerkesztőjéhez a napilapban kedden megjelent cikk miatt, amely az olajtársaság szerint valótlan állításaival jelentős kárt okozott a cégnek, és ezért a Mol további jogi lépesek lehetőségét is mérlegeli a lappal és a cikk szerzőjével szemben”.

A Mol szerint a cikk valótlan állításokat közölt, amely jelentős kárt okozott Magyarország legnagyobb, tőzsdei vállalatának, megsértve a vállalat és annak első számú vezetőjének jó hírnevét és komoly bizonytalanságot okozva a Mol részvényeseinek.

A Legfőbb Ügyészség szerdán közölte: a horvát ügyészség jogsegélykérelemmel fordult a magyar ügyészséghez a horvát félnél folyó, az INA olajtársasággal kapcsolatban lévő ügyben, a megkeresés kiadatási kérelmet nem tartalmaz.

A BUX valamivel több mint 0,2 százalékos esést mutat, 22 320 pont körül jár az index. A Budapesti Értéktőzsde vezető indexét az OTP húzza lefelé, amely már 1 százalékos mínuszban áll, 5 840 forinton.

Az egész európai bankszektor eladós nyomás alá került. A bankszektor a legrosszabbul teljesít a Stoxx Europe 600 indexben 19 ágazat közül – írja a Bloomberg hírügynökség. A gyengülést a portugál bankrészvények vezetik.

A Banco Espirito Santo, Portugália legnagyobb hitelezőjének árfolyama 3,4 százalékot esett. A Comercial Portugues SA, a második legnagyobb hitelintézet árfolyama 4,1 százalékkal került lejjebb.

Portugáliát kedd este (tőzsdezárás után) minősítette le a Moody’s Investros Service négy fokozattal, bóvli, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriába. A hitelminősítő szerint Portugáliának egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége. A Moody’s az eddigi „Baa1”-ről, „Ba2”-re vágta a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények besorolását.

A Magyar Telekom és a Richter mérsékelt erősödést tud felmutatni. A telekommunikációs cég árfolyama 0,17 százalékot emelkedett, 584 forintra. A gyógyszergyártó 0,45 százalékkal került feljebb, 37 200 forintra.

Az angol FTSE-100 index 0,44 százalékot, a francia CAC-40 ugyanekkora, a német DAX 0,26 százalékot esett. Az irányadó Stoxx Europe 600 index 0,45 százalékkal került lejjebb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.