BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A részleges görög csődnek örülnek a piacok

A piacok némiképp megnyugodtak, miután kiszivárgott: az EFSF kötvényeket vásárolhat majd a másodlagos piacon. A Bloomberg forrásai szerint Görögország ideiglenesen fizetésképtelen lehet.

16 óra után

A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint egy tisztségviselő azt mondta, az euróövezet vezére elfogadhatják Görögország átmeneti fizetésképtelenségét, amely néhány napig állna fenn. A kötvénytulajdonosok hozzájárulnak a szanáláshoz akkor is, ha az ideiglenes fizetésképtelenség áll fenn. A kötvénytulajdonosok a 2020-ig lejáró adósságpapírok 90 százalékának lecserélhetik hosszabb futamidejűre, jelentette két tisztségviselő.

A piacok újabb lendületet vettek. A francia CAC-40 index 2 százalékkal kapaszkodott feljebb, a német DAX 1,25 százalékos emelkedést mutat. Az irányadó Stoxx Europe 600 index 1,25 százalékot erősödött.

A 30 vezető amerikai iparvállalat Dow Jones indexe 150 ponttal, 1,19 százalékkal került feljebb 12 722 pontra az Egyesült Államokban. A technológiai részvények kompozit indexe a Nasdaq 27 ponttal, 0,97 százalékkal emelkedett 2 842 pontra. A Standard & Poor’s 500 index 17 pontot, 1,29 százalékot javított 1 243 pontra. 

A Morgan Stanley vesztesége kisebb lett a vártnál a második negyedévben, így a mai kereskedésben vezeti a pénzügyi szektor emelkedését. A részvények 7,6 százalékos emelkedést mutatnak.

A nemzetközi hangulatot az sem rontotta el, hogy a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő közölte, 90 napon belül 50 százalékos valószínűséggel megvonhatja az Egyesült Államoktól a legmagasabb, „AAA” hitelbesorolását. A hír azért nem lepte meg a piacokat, mert az S&P már korábban közölte, hogy leminősítheti az USA-t.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX zárásra 1,97 százalékot erősödött, 423,74 ponttal 21 927,69 pontra.

Az OTP 3,32 százalékot erősödött 5 600 forintra. A Mol részvényei 2,25 százalékkal drágultak 20 450 forintra. A Richter 0,82 százalékkal kapaszkodott feljebb, 37 400 forintra. A Magyar Telekom is jól szerepelt: 1,65 százalékot drágult a papír 553 forintra.

15 óra

Az Európai Unió vezetői egyes források szerint elfogadhatják, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) államkötvényeket vásároljon a másodlagos állampapírpiacon, így finanszírozva a gyenge helyzetben lévő euróövezeti államokat. A futamidő meghosszabbodásáról is döntés születhet, valamint alacsony, 3,5 százalékos kamatláb mellett nyújthatnak hitelt – jelenti a MarletWatch.

A hírre az euró erősödött, és a vezető tőzsdeindexek is emelkedéssel reagáltak. A forint is erősödött: 268,5-ös árfolyamról 267,5-ig kapaszkodott az euróval szemben a javuló hangulatban. A svájci frank ellenében a lélektani 230-as kurzusról 228-ra kapaszkodott a hazai deviza.

Az euró két hete a legerősebb szintre erősödött a dollárral szemben: 1,43-as kurzus fölé került az euró/dollár. A svájci frank az összes vezető fizetőeszközzel szemben esett – írja a Bloomberg. A német DAX index 0,75 százalékot emelkedett, a francia CAC-40 index 1,3 százalékkal került feljebb. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.