BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsra kapaszkodott a forint - Mit vár az elemző?

A forint tegnap jelentősen erősödött az EKB-nak és a kedvező amerikai makroadatoknak köszönhetően.

A tegnapi eurozónás kamatemelés után, szinte egy időben kedvező munkaerőpiaci adatok érkeztek az Egyesült Államokból, mindezek hatására csütörtök délután a forint régiós felülteljesítővé vált – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében.

„Különös jelentősége Trichet Úr nyilatkozatában annak volt, hogy nem adott a jövőbeni kamatemelésekre utaló jeleket. A forint várhatóan néhány hónapig megmaradó 4,5 százalékos kamatprémiuma vonzó a befektetők számára” – idézi fel a csütörtöki eseményeket az elemző.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Emlékeztet, volt olyan időszak, amikor 262 alatt is járt az euró/forint árfolyama, amire tavaly április óta nem volt példa. „Ma a tegnap délutánra hajazó jó hangulat érzékelhető, a hazai májusi külkereskedelmi mérleg meglepően kedvezően alakul: a várt +465 millió eurós egyenleggel szemben +720 millió euró az előzetes adat” – írja Karsai.

Úgy véli, a nemzetközi környezet is kedvező: a kínai második negyedéves üzleti hangulatindex javulást mutat az előző periódushoz képest, és a német külkereskedelmi adatok is okot adnak némi optimizmusra. A májusi német kivitel 4,3 százalékkal, a behozatal 3,7 százalékot bővült úgy, hogy az export- és az importvárakozások csak 1,5 százalékosak voltak.

Az utóbbi időben jól teljesít a német gazdaság, ami „jó hír a közép kelet-európai országoknak. A 262-es szint egyelőre ellenállásnak minősül, de újabb jó hírek érkezése esetén limitált mértékben, de van esély a további forinterősödésre” – emeli ki.

„Az Európai Központi Bank kamatemelése borítékolva volt, nem is történtek nagy elmozdulások a főbb keresztárfolyamokban közvetlenül a bejelentés után. Az euró akkor kezdett erősödésbe a dollárral szemben, amikor Jean-Claude Trichet közölte, hogy az EKB besegít Portugáliának azzal, hogy korlátozás nélkül elfogadja a portugál adósságpapírokat fedezetképpen” – állíptja meg Karsai. Kiemeli: a másik optimizmust hozó hír ezzel egyidőben az Egyesült Államokból érkezett, az ADP foglalkoztatottsági mutató szignifikáns javulást jelzett, és ez arra enged következtetni, hogy a mai nonfarm payrolls adat (nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak – A szerk.) is szép számokkal rukkolhat elő. Ha tehát a mezőgazdasági szektoron kívüli állások száma több mint 105.000-el bővül, akkor ez várhatóan dollárgyengüléssel járhat, akár újra 1,44 fölé kerülhet az euró/dollár, 182 alá a dollár/forint árfolyama.

221-ről 216 alá férkőzött a frank/forint árfolyama, nem kizárt mára, hogy - főleg szép amerikai számok érkeztével - 215 alatt kereskedjenek a frank/forinttal –véli a közgazdász.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.