BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezeknek a bankoknak fájni fog a görög csőd

Európa legnagyobb hitelintézetei 30 milliárd dolláros leírásra kényszerülhetnek Görögország részleges államcsődje miatt – jelenti a Bloomberg hírügynökség.

A görög államkötvények birtokosai jelentős veszteségekkel nézhetnek szembe, ugyanis az EU elismeri, hogy a hellén állam részlegesen, illetve ideiglenesen fizetésképtelenné válik. A legnagyobb európai bankok a görög adósságpapírok miatt 20,6 milliárd euró (30 milliárd dollár) leírását könyvelhetik el annak keretében, hogy Görögországnak új hitelcsomagot állít össze az EU.

A bankok önként vállalják, hogy a görög értékpapírok után 21 százalékos leírást hajtanak végre a kötvénycsere, illetve az adósság visszavásárlási program keretében – közölte a Nemzetközi Pénzügyi Intézet. Európa 90 legnagyobb bankja 98 milliárd euró görög államadósságot birtokol az Európai Bankhatóság adatai alapján.

„A bankok képesek lesznek kezelni a haircut-okat (veszteségek leírását) a görög adósságpapírok után, és a részvényárfolyamokba ez már be van árazva” – mondta Andreas Plaesier, az M.M Warburg hamburgi elemzője.

A francia BNP Paribas SA nagyjából 1 milliárd euró, a Société Générale SA 500 millió euró, a Deutsche Bank AG 317 millió euró, a Credit Agricole SA 138 millió euró leírást hajthat végre – közölték a  Sanford C. Bernstein & Co. elemzői, Hoffmann-Becking és Marcello Zanardo.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.