BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Féléves mélypontról éledezik a Mol

A Mol a lélektani 20 000 forint fölé került csütörötk délelőtt.

A Mol az elmúlt két napban nagyrészt azért gyengült, mert egyes lapértesülések szerint Horvátország jogsegély keretében kikérte Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót.

Szerdán a Legfőbb Ügyészség közölte: a horvát ügyészség jogsegélykérelemmel fordult a magyar ügyészséghez a horvát félnél folyó, az INA olajtársasággal kapcsolatban lévő ügyben, a megkeresés kiadatási kérelmet nem tartalmaz.

A Mol kedden közel 4, szerdán pedig több mint 1 százalékos esett, így 19 900 forinton zárt a részvény, és féléves mélypontra esett. Csütörtök délelőtt 20 000 forint fölé kerültek az olajtársaság papírjai, és 20 150 forinton jegyzik a Budapesti Értéktőzsdén.

Večernji list horvát napilap még júniusban arról számolt be, hogy Tízmillió eurós vesztegetéssel vádolja Hernádi Zsoltot a horvát ügyészség. A Mol visszautasította a horvátországi INA privatizációjával összefüggésben Hernádi Zsolt vezérigazgatót ért vesztegetési gyanúsításokat

Az Erste Bank reggeli elemzésében olvasható, hogy Davor Stern, az INA felügyelőbizottságának elnöke kijelentette: nincs szükség a MOL magyar és az INA horvát olajtársaság közötti szerződés újratárgyalására, amíg nem határozzák meg az INA stratégiai fejlesztési irányait, összhangban Horvátországnak az energetika terén meglévő stratégiai érdekeivel.

Kovács Zoltán kormányszóvivő is megerősítette, hogy nincs ok a felülvizsgálatra. „Tehát a piacon elterjedt pletyka részben igaznak bizonyult. A MOL árfolyama ismét esett, de ezt pszichológiai tényezőknek tudjuk be” – írják a szakértők.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Figyelőnek úgy nyilatkozott, hogy a MOL-ban fennálló 10 százalékos szavazati korlát csak a részvényesek többségének egyetértésével változtatható meg. Hozzátette, hogy a kormány támogatja a MOL vezetését. „A hír lényegében kedvező, miután korábban elterjedt, hogy az állam el kívánja törölni a szavazati korlátot, és nem támogatja a MOL vezér Hernádit sem” – vélik az Erste közgazdászai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.