BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitelkamatok, betétek, vállalati kölcsönök - Minden, amit tudni kell

A lakosság drágábban jutott kölcsönhöz májusban, igaz, a betétkamatok is nőttek a bankoknál.

A lakosságnak nyújtott forintkölcsönök és lekötött betétek kamata emelkedett májusban, igaz, a hitelek iránti kereslet is nőtt, a forintalapúak állománya történelmi csúcsra ugrott. A vállalatoknál fordított a helyzet: csökkenő kamatok mellett.

Emelkedtek májusban egyes háztartásoknak kínált banki hitelek hitelköltség-mutatói – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) napokban publikált adataiból. A fogyasztási hitelek olyan drágák lettek, mint 2010 első negyedében, és a lakáskölcsönök árazása is több mint egyesztendős csúcsra került. A fogyasztási kölcsönökre a bankok átlagosan évente 22,59 százalékos terhet tettek májusban, a lakáshiteleknél pedig az átlagos hitelköltség-mutató 10,57-ra ugrott. Az áremelkedés mögött – könnyen lehet – a kereslet erősödése is állhat, mind a fogyasztási, mind a lakáscélú hitelek szerződéses összege nőtt ugyanis az ötödik hónapban, de szerepet játszhatott benne az is, hogy emelkedni kezdtek a forrásköltségek.

A kereslet élénkülését mutatja, hogy a forintalapú kölcsönök állománya május végén újabb történelmi csúcsra került, a háztartásoknak már csaknem 2900 milliárdnyi hazai valutában denominált banki adósságuk volt. Ez persze még mindig jóval kisebb, mint a lakosság devizahitel-állománya, amely május végén – főleg a svájci frank erősödése miatt – ismét megközelítette az 5400 milliárd forintot. Forintalapú lakáshitelből mindenesetre májusban több mint 18 milliárd forint értékű szerződést írtak alá, ez a múlt év szeptembere óta a legmagasabb érték, és fogyasztási hitelből is sok fogyott, utoljára a tavaly karácsonyi bevásárlások idején vett fel több kölcsönt a lakosság.

A forrásköltségek emelkedése a betéti kamatok alakulásából látszik, a bankok ugyanis a forintbetétesekkel bőkezűbben bántak májusban, mint a megelőző hónapok során. A lekötött betétek átlagos kamatlába 5,38 százalékra emelkedett. Különösen a hosszú távú, éven túli lekötéseknél kezdett igen vastagon fogni a bankárok ceruzája, ezeknél 81 bázisponttal emelkedett a kamatláb egyetlen hónap leforgása alatt.

A vállalati hitelezési piacon – szemben a lakosságival – csökkentek vagy stagnáltak a kamatok. A folyószámlahiteleknél volt ugyan egy minimális, 3 bázispontos emelkedés a hónap során, az egyéb kölcsönöknél viszont meglehetősen markánsan, több mint fél százalékponttal mérséklődött a kamatszint. Az egy éven túli kamatfixálású hiteleknél különösen nagy volt a kamatcsökkenés, a 3 százalékpontot is meghaladta, és 8 százalék alá esett.

Az adatok alapján a nagyobb cégeknek nagyobb kedvezményt adtak a bankok. A kisebb összegű kölcsönöknél ugyanis nem volt olyan drasztikus mértékű a kamatok esése, mint az egymillió eurónál nagyobbakénál. Utóbbi kategóriában a kihelyezések is megugrottak, májusban több mint másfélszer annyi volt az új szerződések értéke, mint áprilisban. A kisebb összegű, egymillió euró alatti vállalati kölcsönök esetében viszont némileg visszaesett a kihelyezések mennyisége, és a céges folyószámlahitelek állománya is csökkent. A hitelekkel párhuzamosan a vállalati betétek kamatai is lejjebb araszoltak egy kissé májusban, átlagosan mintegy 6 bázisponttal, 5,5 százalékosra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.